Úvod

Obálka

Jak uspořádat úspěšný webinář [upravit]

Autor: Daniel Rajdl

Recenzenti: Tomáš Nikl, Pavla Sadílková

Logo MŠMT ...

Podpořeno projektem Propagace přírodovědných oborů prostřednictvím badatelsky orientované výuky a popularizace výzkumu a vývoje, reg.č. CZ.1.07/2.3.00/45.0028

Obsah [upravit]

1. Proč zrovna webinář

2. Základní scénáře použití webináře

3. Technické předpoklady

4. Webinář na mobilních zařízeních – tabletech a mobilních telefonech

5. Příprava na webinář

6. Průběh webináře

7. Mýty spojené s použitím webinářů

Úvod [upravit]

Webináře jsou moderní prezentační a komunikační platformou, která Vám umožní intenzifikovat předávání a sdílení informací. V klasické podobě jde o on-line předváděnou prezentaci, nicméně možnosti webinářů jsou daleko širší (živý přenos obrazu, písemná komunikace chatem, dotazy a hlasování, nahrávání vystoupení…). V tomto materiálu se dozvíte:

  • proč webináře používat
  • kde webinářové prostředí sehnat
  • jaké potřebujete technické vybavení
  • jaká základní uspořádání webinářů existují
  • jak organizačně webinář zajistit

Tento text je optimalizován pro uživatele webinářového (e-learningového) prostředí Adobe Connect (AC), nicméně i zájemci o pořádání webinářů pomocí jiného systému zde mohou najít užitečné informace – principy jsou obdobné napříč použitými prostředími.

Text je určen hlavně přednášejícím, kteří by chtěli webináře začít používat. V některých případech však zabíhá do detailů, které jsou vhodné pro hlubší pochopení souvislostí, ale nejsou nezbytné pro uspořádání webináře. Orientaci v textu vám usnadní použití následujících ikon:

Nutný základ, souhrn

Praktický tip, častá chyba, je třeba na to dávat pozor

1. Konkrétní postup, checklist

Celá publikace je členěna do 3. základních oblastí – Technické předpoklady, Průběh webináře a Příklady použití. Motivovaní posluchači, kteří úvodní kapitoly (motivace k použití webináře, technické předpoklady) znají, nepotřebují nebo je nezajímají, mohou rovnou začít s kapitolou Základy práce s webinářovým prostředím Adobe Connect. V případě potřeby se pak kdykoliv mohou vrátit do úvodních kapitol. Méně zkušeným uživatelům však projití úvodních kapitol doporučujeme – obsahuje celou řadu praktických informací, které při pořádání webinářů můžete uplatnit.