4. Centralizace provozu vs. POCT

Vznik velkých centralizovaných laboratoří byl umožněn automatizací provozu. Můžeme se tak setkat s ohromnými automatizovanými laboratořemi, které vznikají v nemocnicích, mnohde však dokonce bez návaznosti na nemocnice či jiná zdravotnická zařízení – materiál získávají svozem z velkého regionu. V tomto případě je nezbytné vytvořit detašované „statimové“ laboratoře ve zdravotnickém zařízení. Centralizace je ekonomicky výhodná, na druhé straně někdy představuje továrnu na výsledky sice s přesnou analýzou, poněkud se však ztrácí vlastní pacient. Při svozu biologického materiálu na velkou vzdálenost je třeba zajistit udržení jeho kvality – už jsme uvedli, v preanalytické fázi může dojít k závažným chybám, které se projeví nesprávným výsledkem.

Opakem centralizace je provádění vyšetření v blízkosti nemocného – na operačním či porodním sále, na jednotce intenzivní péče, v ambulanci urgentního příjmu či ve voze záchranné služby. Tento způsob se nejčastěji zkracuje POCT (point-of-care testing); jiné názvy jsou např. „bed-side diagnostics“ nebo „near-patient testing“. Pokud si pacient provádí vyšetření sám doma, hovoří se o „self-monitoringu“, někdy se užívá i termín „home testing“.  

POCT má význam tam, kde není laboratoř k dispozici nebo kde potřebujeme výsledek extrémně rychle. 

K výhodám POCT ve srovnání s prováděním vyšetření v centrální laboratoři patří:

  • výsledek je dispozici dříve;
  • kvalita vzorku není ovlivněna transportem;
  • minimální riziko záměny vzorku.

Nevýhodou je naopak:

  • horší preciznost, často nižší analytická citlivost a menší rozsah měření;
  • obvykle vyšší cena;
  • analýzu provádí zdravotnický personál (nejčastěji zdravotní sestry), který se v době analýzy nemůže věnovat pacientovi
  • nutnost opakovaného školení – vyšetření provádí „nelaboratorní“ personál, někdy dokonce pacient.

Uveďme příklady situací a metod, kde je měření v režimu POCT vhodné. Doma si diabetik měří glykémii, nemocní léčení warfarinem protrombinový čas. V terénu je vhodné měření glukózy, alkoholu, drog; na jednotce intenzivní péče jednoduché přístroje měří krevní plyny a acidobazickou rovnováhu, minerály, glukózu, laktát; na dialyzačním středisku draslík; v ordinaci praktického lékaře moč chemicky, glukózu, CRP. 

Někdy se vyšetření provádí, aniž je třeba přístrojová technika a výsledek se odečítá okem: chemické vyšetření moči pomocí diagnostického proužku, kvalitativní průkaz drog v moči apod. Jindy se k vyšetření používá přístroj – od jednoduchého glukometru až po přístroj umožňující vyšetření vnitřního prostředí či celé sady analytů (kardiomarkery, renální testy, dokonce krevní obraz či sérologie některých infekčních chorob). Aby bylo možné provádět měření v režimu POCT, musí být k dispozici přístroj s co nejjednodušší obsluhou, kterou zvládne laik (a dokonce i pacient) po zaškolení a vyšetření se musí provádět z plné krve (či moči, v případě alkoholu z vydechovaného vzduchu, u drog i ze slin). POCT přístroje v nemocnici vyžadují možnost identifikace pacienta a přenosu výsledku do laboratorního informačního systému. Jejich zapojení do systému kontroly kvality je základním předpokladem, stejně tak jako supervize ze strany laboratoře.

Centralizace se vyplatí u metod méně častých a drahých – zkrátí dobu odezvy a zlevní vyšetření. V režimu POCT provádíme vyšetření, kde potřebuje lékař (či pacient) velmi rychle výsledek a může na něj rychle adekvátně reagovat. Nejistota výsledku (viz strana 15) stanovená POCT vyšetřením, je obvykle vyšší a před zavedením je nutné pečlivě zvážit, zda analytické vlastnosti metody vyhovují klinickému použití. Příkladem nevhodného využití je vyšetření mikroalbuminurie v ordinaci diabetologa – výsledek ukazuje hrozbu rozvoje cévních komplikací, které se rozvíjejí roky, není tedy třeba bezprostředně po odběru moči. Jiným příkladem je kvalitativní imunochemický průkaz hemoglobinu ve stolici, který řekne méně než test kvantitativní.

V budoucnu se dá očekávat velký rozvoj přístrojů a tedy i metod, nabízející provedení formou POCT. Věřme, že jejich využití bude sledovat zájmy nemocného a budou vhodně doplňovat vyšetření prováděná v klinických laboratořích.

Příklady přístrojů určených k analýzám v režimu POCT jsou na následujícím obrázku (POCT (vlevo kazeta pro imunochemický průkaz drog, uprostřed osobní glukometr, vpravo analyzátor krevních plynů, minerálů a substrátů).

Příklady reagencií a přístrojů určených pro analýzu v režimu POCT (vlevo kazeta pro imunochemický průkaz drog, uprostřed osobní glukometr, vpravo analyzátor krevních plynů, minerálů a substrátů)