Malárie v hematologické laboratoři

Malárie v hematologické laboratoři

autor Bc.Irena Trnavská -
Počet odpovědí: 0
Autorský tým: I. Trnavská, M. Matýšková, *S. Snopková, M. Šlechtová, J. Hoblová, H. Fišárková a kol.
OKH FN Brno, *KICH FN Brno

Malárie je jednou z nejrozšířenějších infekčních nemocí. V endemických oblastech malárie žije více než 40% světové populace, každým rokem onemocní více než 300 milionů lidí a více než 2 miliony lidí na malárii zemře. V nemalarických oblastech se výskyt importované malárie stále zvyšuje. Na světě ročně onemocní importovanou malárií více než 30 tisíc lidí, z toho asi 10 tisíc v Evropě. Etiologickým agens lidské malárie jsou čtyři druhy prvoků rodu Plasmodium, které přenáší komár rodu Anopheles. Všechny druhy plasmodií se množí v erytrocytech a způsobují tři základní formy onemocnění. Plasmodium vivax a Plasmodium ovale je příčinou benigní malárie terciány, Plasmodium malariae způsobuje benigní malárii kvartánu a Plasmodium falciparum způsobuje někdy maligní malárii tropiku.
Charakteristickým symptomem je horečka, která je v prvních dnech nepravidelná, následně se objeví pravidelně se opakující malarické záchvaty. U tzv. tropické malárie může být horečka kontinuální. Klinickou symptomatologií může malárie imitovat nejrůznější horečnatá onemocnění, a naopak malárii může připomínat mnoho jiných nemocí.
V laboratorním nálezu zpočátku pozorujeme normální počty leukocytů, nápadná je ale trombocytopenie a postupně i anémie z rozpadu infikovaných erytrocytů. Pro diagnostiku má stěžejní význam mikroskopický průkaz plasmodií v erytrocytech periferní krve. Závažnost parazitémie se nejčastěji hodnotí procentem napadených erytrocytů. Jedním z laboratorních kritérií maligní malárie je parazitémie vyšší než 5%. Podezření na přítomnost malarických plazmodií lze vyjádřit již na základě výsledku krevního obrazu z analyzátoru ABBOTT CD SAPHIRE. Hodnota retikulocytů nám prostřednictvím grafického (menší vrchol v grafu RETC, který je označen modře) i početního vyjádření může posloužit jako orientační ukazatel stupně parazitémie (viz. obrázek č. 1: Výsledek krevního obrazu ABBOTT CD SAPHIRE).
V naší laboratoři jsme v lednu loňského roku zachytili nález malarických plazmodií při vyšetření krevního obrazu pacienta, který byl k nám do laboratoře zaslán ve večerních hodinách z kliniky infekčních chorob.
Podařilo se nám zařadit nátěry tohoto pacienta s projevy maligní malárie (infekce Plasmodium falciparum) do cyklu externí kontroly kvality. Masivní výskyt parazitárních inkluzí zaznamenalo pouze 77% hodnotících. Pět laboratoří uvedlo, že je červená řada beze změn. Odhad diagnózy byl poměrně překvapující, pouze 68 % udalo parazitární infekci, přestože se v tomto případě jedná o zcela unikátní masivní parazitémii. Řada pracovišť (21%) se spokojila s údajem o některém typu anémie.
A co bychom měli vidět u této infekce vidět v mikroskopu? Při standardním MGG barvení jsou paraziti viditelní v nezvětšených erytrocytech bez Schüfnerova tečkování. Časné formy vypadají jako jemné bazofilní kroužky některé s jednou, často ale i dvěma azurofilními chromatinovými tečkami; zralé trofozoa jsou hutnější kroužky opět s chromatinovou tečkou/tečkami. Schizonti se nalézají zřídka a indikují těžkou infekci.
U pacientů s febrilním stavem po návratu z endemické oblasti výskytu malárie je nutné vždy myslet na možnost tohoto onemocnění. Včasná diagnostika může zabránit přechodu onemocnění do závažných klinických forem i případnému úmrtí pacienta.


Obr. č.1: Výsledek krevního obrazu ABBOTT CD SAPHIRE (klikněte pro zvětšení)


Obr. č.2: Malarická plazmodia v erytrocytech, přehledný obrázek


Obr. č.3: Malarická plazmodia v erytrocytech, detail


Obr. č.4: Intra i extraerytrocytarni_paraziti


Obr. č.5: Fagocytovaný malarický pigment


Obr. č.6: Malarické plazmodium v neutrofilu


Tato prezentace je také k dispozici ve verzi pro:

Tisk (pdf)
Pro tisk

Jak citovat toto dílo? (údaje kurzívou doplňte sami)

I. Trnavská, M. Matýšková, S. Snopková, M. Šlechtová, J. Hoblová, H. Fišárková a kol.: Malárie v hematologické laboratoři. PO>STUDIUM [online] 21. 5. 2012, poslední aktualizace 21. 5. 2012 [cit. aktuální datum]. Dostupný z WWW: https://postudium.cz/mod/forum/discuss.php?d=650. ISSN 1803-8999