Unity Interlaboratory Program a jeho použití

Unity Interlaboratory Program a jeho použití

autor Ing. Miroslav Zábranský -
Počet odpovědí: 0

Unity „reports“ nově na stránkách CEVA

Pro uživatele projektu CEVA jsou nově zdarma k dispozici pravidelná měsíční hlášení Unity Interlaboratory Program, který umožňuje mezilaboratorní srovnání výsledků metod firmy Abbott ve vybraných kontrolních materiálech firmy Bio-Rad.

Unity Interlaboratory Program a jeho použití

Pro kvalitní fungování systému kvality v každé laboratoři je nezbytná vnější kontrola kvality (EHK), která je v České republice nejčastěji zajišťována pomocí SEKKu v intervalech nastavených realizátorem. Jelikož mezilaboratorní porovnání výsledků metod pro laboratoře je zajímavější, čím je její frekvence vyšší, rozhodli jsme se v rámci kurzu Analytické systémy nabídnout Vám pravidelná hlášení systému Unity firmy Bio-Rad, kde můžete najít data získaná od uživatelů systémů Abbott po celém světě.

Unity Interlaboratory Program funguje na principu zasílání výsledků vnitřní kontroly kvality (VKK) prováděné na kontrolních materiálech firmy Bio-Rad pro jednotlivé analytické systémy a reagencie. Zúčastněné laboratoře zasílají pravidelně data pomocí programu Unity Real Time, Unity Desktop nebo Unity Web. Zpracovaná data jsou pak každý měsíc poskytnuta laboratořím k ověření jejich výsledků.

Na základě dat získaných uživateli tak můžete nyní měsíčně kontrolovat svoje data získaná v rámci vnitřní kontroly kvality VKK na kontrolních materiálech firmy Bio-Rad a získat tak možnost zachytit například systematické odchylky VKK mnohem dříve než z Vašeho současného systému EHK, ve kterém jste zapojeni většinou v menší frekvenci.

Dostupná data ze systému Unity

Na stránkách CEVA, v kurzu Analytické systémy, tak pravidelně najdete údaje pro tyto kontrolní materiály:
  • Tumor Marker MCC (CEA, PSA, AFP, CAxx…)
  • Immunoasay MCC (TSH, fT4, B12, Digoxin...)
  • Urine Chemistry (uAlb, uKrea, uGlu…)
  • Multiqual (Alb, Krea, Glu, IgA,M,G, EtOH….)
Hlášení vždy obsahuje název kontrolního materiálu, šarži, expiraci a jednotky. Soubor ve formátu PDF je vždy označen názvem kontrolního materiálu, jeho šarží a číslem měsíce. Soubor s názvem Tumor Marker-MCC 1,2_95690SI-09.pdf, tak označuje výsledky kontrolního materiálu Tumor Marker-MCC 1,2 s šarží 95690 a výsledky jsou ze září (09)“

Unit

Nemusíte Vaše data z VKK odesílat do databáze systému Unity, přesto takto obdržíte údaje o Vámi používaném kontrolním materiálu za poslední měsíc, tak data souhrnná pro danou šarži. S nimi pak můžete porovnat výsledky VKK ve Vaší laboratoři.

Unit

Věřím, že poskytnuté údaje pomohou k lepšímu fungování VKK a k lepším výsledkům v rámci hodnocení laboratoře v EHK. Shoda výsledků v rámci skupiny Abbott v systému Unity dává dobrý předpoklad ke splnění požadavků EHK.

Tato prezentace ja také k dispozici ve verzi pro:

Tisk (pdf)
Pro tisk

Jak citovat toto dílo? (údaje kurzívou doplňte sami)

Ing. Miroslav Zábranský: Unity Interlaboratory Program a jeho použití. PO>STUDIUM [online] 22.11.2011, poslední aktualizace 22.11.2011 [cit. aktuální datum]. Dostupný z WWW: https://postudium.cz/mod/forum/discuss.php?d=534. ISSN 1803-8999