Jsou dříve očkovaní proti hepatitidě B s negativními anti-HBs protilátkami imunní?

Jsou dříve očkovaní proti hepatitidě B s negativními anti-HBs protilátkami imunní?

autor RNDr. Vratislav Němeček, CSc. -
Počet odpovědí: 0
Často se stává, že u osob očkovaných proti hepatitidě B již před několika lety je zjištěna negativita protilátek proti povrchovému antigenu viru hepatitidy B (anti-HBs). Týká se to zejména zdravotníků, ale i jiných osob, které chtějí znát stav své specifické imunity proti hepatitidě B. Vzniká otázka, zda jsou tyto osoby proti infekci HBV imunní. V případě, že je u takové osoby znám dřívější pozitivní výsledek vyšetření anti-HBs protilátek, pak je zřejmé, že osoba je schopna anti-HBs tvořit a i při poklesu do negativity je s vysokou pravděpodobností imunní, protože v případě expozice HBV by díky imunologické paměti došlo k posílení tvorby protilátek (boosteru) bránící infekci. U osob, u kterých vyšetření anti-HBs nebylo provedeno, se neví, zda na primární očkování odpověděly tvorbou protilátek a po čase došlo k jejich vymizení nebo anti-HBs vůbec nevytvořily. Tato informace je důležitá zejména u osob s vyšším rizikem infekce HBV, hlavně profesionálním, jako jsou např. zdravotníci. Na primární očkování neodpoví tvorbou anti-HBs až 5 % vakcinovaných. K zjištění příčiny negativního nálezu anti-HBs po letech po očkování je vhodné aplikovat jednu revakcinační dávku očkovací látky a vyšetřit anti-HBs protilátky za 1 až 2 měsíce po aplikaci. U osob, u kterých příčinou negativity byl pokles anti-HBs pod detekovatelné množství, dojde k vytvoření protilátek do výše zhruba odpovídající hladině po primární vakcinaci a potvrdí se, že byly imunní. Osoby, které po revakcinační dávce anti-HBs nevytvoří, imunní nejsou. Pokud dojde k vytvoření protilátek anti-HBs v množství mezi 10 až 100 I.U./l je specifická imunita takové osoby slabá a můžeme očekávat, že relativně brzy hladina anti-HBs poklesne zase pod 10 I.U./l.

Schéma očkování
Algoritmus rozhodování, zda osoba je po očkování proti viru hepatitidy B efektivně imunizována. Jsou-li protilátky anti-HBs po očkování pozitivní, je člověk imunní a to velmi pravděpodobně i v případě, že v dalším průběhu dojde k poklesu do negativity protilátek. V případě negativních protilátek anti-HBs po očkování nebo nebyly-li protilátky vyšetřeny, doporučujeme sledovat odpověď po revakcinaci. Podrobnosti v textu.

Hodnota 10 I.U./l anti-HBs je považována za minimální ochranné množství protilátek. Tato hodnota má význam jako mez při porovnávání schopnosti vakcín indukovat protilátky. Při posuzování individuální odpovídavosti na vakcinaci slouží jako rozhodovací kriterium a obdobně určuje opatření při profesionální i neprofesionální exposici. Jak ale vyplývá z údajů v předchozím odstavci, je jen s omezením využitelná při hodnocení skutečné imunity očkovaného. Diagnostické testy mají své kontroly a kvantifikaci zpravidla navázané na mezinárodní standard Světové zdravotnické organizace a citlivost mají většinou pod 10 I.U./l. Přes to se výsledky různých testů v okolí této hodnoty nemusí zcela shodovat.

Tato prezentace ja také k dispozici ve verzi pro:

Tisk (pdf)
Pro tisk

Jak citovat toto dílo? (údaje kurzívou doplňte sami)

RNDr. Vratislav Němeček, CSc.: Jsou dříve očkovaní proti hepatitidě B s negativními anti-HBs protilátkami imunní? PO>STUDIUM [online] 15.11.2011, poslední aktualizace 15.11.2011 [cit. aktuální datum]. Dostupný z WWW: https://postudium.cz/mod/forum/discuss.php?d=529. ISSN 1803-8999