Lipoprotein(a): kdy měřit, (kdy) léčit?

Lipoprotein(a): kdy měřit, (kdy) léčit?

autor Daniel Rajdl -
Počet odpovědí: 0

V roce 2010 vydalo několik odborných společností doporučení, kdy indikovat a ev. i léčit zvýšenou koncentraci lipoproteinu(a) [Lp(a)]. Byla to logická reakce na množící se důkazy o tom, že Lp(a) je kauzálně spojen s patogenezí aterosklerózy a může být nezávislým ukazatelem, který upřesňuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Některá vyjádření však vyvolala vášnivou diskusi o tom, zda doporučení nepředbíhají dobu a zda nejsou předčasná.

(Ultrastručný) souhrn doporučení:

Měření Lp(a) je rezervováno pro pacienty s genetickou zátěží, se středním a vysokým rizikem KVO a u rizikových pacientů, kde se přes dyslipidemickou léčbu objevují další kardiovaskulární komplikace. Na specifickou léčbu Lp(a) u těchto pacientů začínáme myslet u koncentrací > 0,5 g/l. Více informací se dozvíte v prezentaci níže (spustíte ji kliknutím nebo si užijte větší verzi prezentace úsměv):


Větší verze prezentace:

Lp(a) na LabTests Online

Tato prezentace ja také k dispozici ve verzi pro:
Poslech (mp3)
Tisk (pdf)
Pro výuku ...(ppt)
Pro poslech v Mp3, telefonu ...
Pro tisk
Pro výuku

Jak citovat toto dílo? (údaje kurzívou doplňte sami)
D. Rajdl: Lipoprotein(a): kdy měřit, (kdy) léčit? PO>STUDIUM [online] 2.8.2011, poslední aktualizace 2.8.2011 [cit. aktuální datum]. Dostupný z WWW: <URL adresa příslušné stránky>. ISSN 1803-8999