Vitamín D – stanovujete ho již ve své laboratoři?

Vitamín D – stanovujete ho již ve své laboratoři?

autor RNDr. Jan Trbušek, Ph.D. -
Počet odpovědí: 0
Vitamín D se stává v poslední době jedním z nejdiskutovanějších a také nejslibnějších laboratorních parametrů. Jeho široké využití v klinické praxi odráží skutečnost, že zhruba 3 % lidského genomu jsou přímo či nepřímo regulována vitamínem D. Navíc většina jaderných buněk vytváří tzv. receptory vitamínu D (VDR). To vše nasvědčuje tomu, že tento vitamín (resp. prohormon) hraje klíčovou roli v celé řadě metabolických dějů a jeho deficit může vést ke vzniku mnoha závažných onemocnění či klinických stavů (viz obrázek).
Z epidemiologických studií vyplývá vysoká globální prevalence deficitu vitamínu D (odhady hovoří o 40%–75% celosvětové populace), přičemž tento zůstává v řadě případů nediagnostikován.

Vitamin D

V současné době je na trhu k dispozici pouze několik souprav ke stanovení vitamínu D, z nichž některé navíc nedetekují obě formy vitamínu D, tj. D2 a D3.

Novinkou na trhu je test firmy Abbott Laboratories určený ke kvantitativnímu stanovení 25-hydroxyvitaminu D [25(OH) vitamin D] v lidském séru a plazmě, které lze provádět na imunoanalytických systémech ARCHITECT.
Mezi nejdůležitější charakteristiky testu ARCHITECT 25-OH Vitamin D patří:
  • detekce obou forem vitamínu D (D2 + D3)
  • plně automatizované stanovení vitamínu D, včetně předpřípravy
  • vynikající přesnost metody (% CV): 2,6–4,6 %
  • vysoká korelace s LC-MS/MS metodou

První ohlasy uživatelů tohoto testu jsou velmi pozitivní, takže lze doufat, že díky metodě firmy Abbott se stanovení vitamínu D stane rutinním vyšetřením ve větším počtu laboratoří než tomu bylo doposud.
Jak citovat toto dílo? (údaje kurzívou doplňte sami)
RNDr. Jan Trbušek, Ph.D. RNDr. Jan Trbušek, Ph.D.: Vitamín D – stanovujete ho již ve své laboratoři? PO>STUDIUM [online] 31.1.2011, poslední aktualizace 31.1.2011 [cit. aktuální datum]. Dostupný z WWW: <URL adresa příslušné stránky>. ISSN 1803-8999