3. Elektrochemické metody

3.1. Potenciometrie

Na odděleních klinické biochemie se metody založené na potenciometrickém principu měření využívají velice často. Stačí připomenout metody na všech analyzátorech acidobazické rovnováhy a měření pomocí iontově selektivních elektrod (ISE) na velkých rutinních analyzátorech. Potenciometrie je elektrochemická metoda založená na měření rovnovážného napětí článků. Článek se skládá ze dvou elektrod, měrné a referentní. Elektroda je heterogenní elektrochemický systém tvořený alespoň dvěma fázemi. Pevná fáze vede elektrický proud prostřednictvím elektronů, kapalná fáze elektrolyt  vede elektrický proud ionty. Elektrodový děj je oxidačně-redukční reakce umožňující přenos náboje mezi fázemi elektrody. Na základě dohody zapisujeme elektrodový děj chemickou rovnicí ve směru redukce: 

 

oxidovaná forma + n elektronů   redukovaná forma 

 

Elektrody můžeme dělit podle jejich složení nebo podle použití.

    Podle složení:

  • Kovové elektrody ponořené do roztoku, který obsahuje kation stejného kovu. Například stříbrná elektroda ponořená do roztoku obsahující Ag+, obdobně zinková elektroda v roztoku Zn2+ a pod. Do této skupiny patří i vodíková elektroda. Je to kationtová plynová elektroda složená z platinové elektrody pokryté platinovou černí sycené plynným vodíkem. V případě, že je tlak vodíku roven normálnímu tlaku 101 325 Pa a aktivita vodíkového kationtu je rovna jedné, mluvíme o standardní vodíkové elektrodě (SHE). Potenciál této elektrody byl konvenčně určen nulový a elektrodový potenciál libovolné elektrody je definován jako rovnovážné napětí článku tvořeného měrnou elektrodou jako katodou a standardní vodíkovou elektrodou jako anodou.
  • Jiný druh elektrod tvoří kov pokrytý vrstvičkou své málo rozpustné soli ponořený v roztoku aniontů této soli. Do této skupiny patří důležitá argentochloridová elektroda (stříbrná el. pokrytá AgCl ponořená do KCl) a kalomelová (rtuť, kalomel Hg2Cl2 v KCl.
  • Redoxní elektrody jsou tvořeny plíškem ušlechtilého kovu (platina,zlato) ponořeného do roztoku obsahujícího oxidovanou a redukovanou formu systému (Např. Fe2+/Fe3+)
  • Membránové elektrody jsou iontově selektivní elektrody (ISE) využívající vzniku membránového potenciálu na membráně , která je nestejně propustná pro různé ionty.

 

Podle použití:

  • Elektroda měrná (indikační, pracovní) je elektroda jejíž potenciál je závislý na koncentraci měřené látky v analyzovaném vzorku. Nejčastěji je to kovová, redoxní nebo membránová  elektroda.
  • Elektroda referenční - její potenciál nezávisí na složení analyzovaného vzorku, 

                       nemění se ani procházejícím proudem, argentochloridová,kalomelová 

 

Příklady některých elektrod:

Skleněná elektroda

Skleněná elektroda  je nejznámější a nejdéle používanou membránovou elektrodou, která se používá jako měrná elektroda na měření pH. Skleněnou  elektrodu tvoří banička ze speciálního elektrodového skla. Na obou površích vně i uvnitř se vytváří vrstvička hydratované kyseliny křemičité, banička je naplněna pufrem o stálém pH a koncentraci chloridových iontů, do kterého je ponořena argentochloridová elektroda. Mezi pufrem uvnitř, vzorkem vně a hydratovaným povrchem skleněné baničky dochází k výměnné reakci za vzniku membránového potenciálu, který je uvnitř konstantní a vně závisí na koncentraci vodíkových iontů v měřeném vzorku (pH).   Vrstvička křemičitého hydrogelu na povrchu je polopropustná pro H+ ionty a chová se jako iontoměnič (výměna H+ z roztoku za Na+ ze skla). Skleněná elektroda musí být ponořena ve vodném roztoku, membrána musí být hydratována.  Potenciál skleněné elektrody se liší podle konstrukce a mění se stářím elektrody. Chyby v měření pH nastávají u extrémně vysokých a nízkých hodnot pH. Pro rozmezí pH 2 -12 je naměřený potenciál v lineárním vztahu k hodnotě pH. Provádí se dvoubodová kalibrace. Teoreticky přírůstek pH o jednu jednotku znamená pokles potenciálu o 0,059 V. 

https://lh5.googleusercontent.com/NZBi5sCrL95ktBmg2aSbf4AJOBBlguWWRPb92zRmNhe4RrT2YPvF1bFtKDWxn-ZMBzMH8FO5bcHN12Yr6ylbo4CH2R1RLBPh28vwnq-8yLEKVGKCsMjkfNuS7CDeR3Q6

 

Obr. 17 Závislost potenciálu skleněné elektrody na pH měřeného roztoku. Zelenou šipkou je 

       označena linéární závislost vhodná k měření. Při nízkém a vysokém pH roztoku vykazuje  

       elektroda chyby. Rozsah linearity závisí na konstrukci elektrody.

 

Skleněná elektroda se pro měření pH  používá v kombinaci s referenční nejčastěji argentochloridovou nebo kalomelovou elektrodou. Často bývá referenční elektroda zabudovaná v jednom tělese spolu se skleněnou elektrodou.  Skleněná elektroda je ve všech analyzátorech acidobazické rovnováhy. Speciální skleněnou elektrodu lze také použít jako sodíkovou iontově selektivní elektrodu (viz dále)

https://lh5.googleusercontent.com/AhoWlFcKOSN80cJnjbWuxqtQRsxCoXKD4DaTHFNypQt5tHTUsu4pFzbKgb7GUkdmhhTPEdEzvGxnd45lQKvcF-Z3i2fwkXCSfVoBUx1cN_dw3u5hRw7UBKbIT_UcF1BM

https://lh4.googleusercontent.com/9JFXfb7vDIauBpZxL-ONCdnCfptlx9yGaaG8tkWA8wbCRBvMN2OzVlCghTy11t4konDtdQU0kbSELjAfutSYTFkGLTS4H-M5ym4m8ike5TBbf1sL0DIeI15p2h8c6vdr

Obr. 18 Nahoře kombinovaná skleněná elektroda s argentochloridovou referenční elektrodou, dole 

       schema pH elektrody acidobazického analyzátoru

Severinghansova elektroda

Používá v acidobazických analyzátorech na přímé měření CO2. Jedná se o skleněnou elektrodu, která je od vnějšího prostředí oddělena membránou propouštějící CO2. V prostoru mezi membránou a skleněnou elektrodou dochází k následující reakci:

CO2      H2       ↔    H+        + HCO3-

Aktivita protonu H+ v tomto prostoru je přímo úměrná parciálnímu tlaku CO2 ve zkoumaném vzorku a je měřena vlastní skleněnou elektrodou. 

 

https://lh5.googleusercontent.com/R2ieUERyl9ggPz33-r8IEEBnesJOlTMazPdtfcY8zXE16qcCHIHthfVTc_QfrWLO65jmbOqsJkGk2zQ_Fww7NkhPThmaJMXDNpFLktUzDLUgnOjwLM6DsN3GsclaBJIV

 

Obr.19   Severinghansova elektroda, mebrána propuští oxid uhličitý, který mění koncentraci   

        H v roztoku. Aktivita protonu H+ v tomto prostoru je přímo úměrná parciálnímu tlaku CO2

        ve zkoumaném vzorku a je měřena vlastní skleněnou elektrodou. 

https://lh3.googleusercontent.com/cG6yxarHMsWm-VtHzMervh9iLGn9hqvNlD1x5aqadADjBl3CAV8vyaumKUHmOqt7eWmiSnWj6nJGLKskzHjq6lIjpsg2_bQKUDurMr27u7FgCuVIV3Sg6xT8-gehmsaN

Obr. 20  Měření pH krve acidobazickým analyzátorem skleněnou elektrodou s referenční 

       argentochloridovou elektrodou. Stejná referenční elektroda slouží i na měření pCO

       Severinghansovou  elektrodou a ostatních iontů ISE (Na, K, Cl, Ca) 

 

Iontově – selektivní elektrody (ISE)

Jsou určeny k měření aktivit různých iontů a využívají vzniku membránového potenciálu na různých membránách. Podstata je obdobná jako u měření pH membránovou skleněnou elektrodou. Potenciál na vnější straně membrány závisí na koncentraci příslušného měřeného iontu, potenciál vnitřní membrány je konstantní. V elektrolytu je vnitřní  referenční elektroda. Iontově selektivní membrány jsou odděleny od biologických vzorků pro měříní iontů propustnou membránou zadržující proteiny. Přímou potenciometrií se v acidobazických analyzátorech měří Na+, K+ Cl -,ionizovaný vápník. Obdobně jsou konstruovány ISE u automatických analyzátorů, kde se před měřením provádí ředění vzorku.