1. Autoři a úvod

Autor: Ing. Ladislav Trefil

Recenzenti: Ing. Miroslav Zábranský, Ing. Václav Senft, MUDr. Daniel Rajdl, Ph.D.

Úvod

V biochemické laboratoři se používají různé analytické metody k stanovení koncentrací důležitých látek v tělních tekutinách a tkáních nebo se měří různé vlastností vzorků. V historii se nejdříve popisovaly některé jednoduché fyzikální vlastnosti, jako je na příklad barva moče, přítomnost zákalu, cukru apod. Postupem času se tato, většinou kvalitativní stanovení, rozšiřovala o kvantitativní testy na stanovení koncentrace jednoduchých látek obsažených v moči a v krvi. Od druhé poloviny 19. století až dodnes se neustále rozšiřuje počet stanovovaných látek a s tím souvisí neustálé zdokonalování analytických metod. V dnešní době se rozšířilo používání automatických uzavřených systémů, kde uživatel nemůže do průběhu analýz zasahovat a často nezná ani přesný pracovní postup. U jednoho analytického systému se principy analytických metod často kombinují, aby se dosáhlo co nejlepších parametrů stanovení. V dnešní době je analytika v klinických laboratořích na tak vysoké úrovni, že často dokáže stanovit více analytů, než je možné lékařsky interpretovat. S jistou nadsázkou se říká, že lékařská věda dosáhla takového pokroku, že nikdo na světě není zdravý. To platí i o látkách stanovovaných v biochemických laboratoří. 

Následující text by měl sloužit k seznámení se základními principy laboratorních metod a tím pomoci pracovníkům laboratoře pochopit činnost moderních přístrojů. Znalostí základních metod se snáze vysvětlují některé nestandardní výsledky a odstraňují jednoduché poruchy přístrojů. S řadou jevů se setkáváme i v běžném životě a jejich pochopením si můžeme zvýšit úroveň našeho všeobecného vzdělání. 

Celý text je rozdělen na dvě části. První obsahuje principy metod, které se používají ve většině biochemických laboratořích, druhá část seznamuje s metodami, které jsou složitější a můžeme se s nimi setkat na větších nebo specializovaných  pracovištích. K pochopení všech metod jsou nutné základní chemické, fyzikální a matematické znalosti na úrovni středních škol, které si budeme ve výkladu opakovat.