7. Další testy častěji užívané při vyšetření funkce zažívacího traktu

Elastáza ve stolici

Koncentrace pankreatického enzymu elastázy ve stolici je logicky používáno při diagnostice postižení pankreatu. K obdobným účelům se může použít i jiný pankreatický enzym chymotrypsin. Cenné jsou výsledky tohoto testu zejména u diagnostiky a sledování insuficeince exokrinní sekrece pankreatu, zejména u mírné a středně těžké chronické pankreatitidy (těžká je dobře patrná klinicky i zobrazovacími metodami). 

Dále se toto stanovení používá při diagnostice cystické fibrózy v dětství. Cystická fibróza je autozomálně recesivní onemocnění, které je způsobeno poruchou části chloridového kanálu (CFTR - cystic fibrosis transmembrane conductance regulator). Následkem je velmi vazký hlen produkovaný žlazovými buňkami ve více orgánech. To vede k mnoha závažným komplikacím, které výrazně snižují kvalitu pacientova života a vedou k předčasné smrti. Nejčastěji jsou postiženy plíce (opakované bronchopneumonie, kolonizace multirezistenními kmeny bakterií), pankreas (pankreatická insuficience, zde se právě uplatní měření elastázy ve stolici), jaterní cirhóza a neplodnost. Kromě elastázy se diagnosticky používá měření koncentrace chloridů v potu (která je vysoká).

Laktózový toleranční test

Jde o jednoduchý test, který se používá při podezření na intoleranci laktózy. Laktáza je enzym (diasacharidáza) umístěný v kartáčovém lemu tenkého střeva, která štěpí disacharid laktózu (mléčný cukr) na glukózu a galaktózu. Oba monosacharidy se pak vstřebávají. Při nedostatečné funkci tohoto enzymu dochází ke kvašení laktózy střevními baktériemi s následnými klinickými obtížemi (nadýmání, plynatost, průjem).

Principem testu je podání laktózy a následné měření glykémie v krvi. Je-li laktáza dostatečně aktivní, dojde k vzestupu glykémie. Průkazem laktózové intolerance je pak absence vzestupu glykémie po podání laktózy.

Resorpční křivka železa

Tento test provádíme při zjištěném nedostatku železa [[odkaz na Stopové prvky 3.1.5.]] k objasnění příčiny (odlišit, zda je příčina ve špatném vstřebávání železa ze zažívacího traktu nebo jinde). Při nedostatku železa se fyziologicky zvyšuje jeho vstřebávání ze zažívacího traktu (cca 2-3 krát). Při resorpční křivce železa měříme vzestup sérové hladiny železa po perorálním podání definovaného množství železa. Je-li vzestup dostatečný, vstřebávání železa ze zažívacího traktu je adekvátní a příčinu nedostatku železa v organismu hledáme jinde.