1. Zažívací trakt - trávení a vstřebávání potravy

Zažívací trakt (trávicí ústrojí) začíná ústní dutinou a končí tlustým střevem (konečníkem). Zásadní úlohu v procesu trávení mají enzymy, které jsou obvykle produkovány ve formě proenzymů (neaktivní předchůdci enzymů). To zajišťuje, že trávení probíhá jen v místech k tomu určených (např. tenké střevo) a ne přímo v místě produkce (např. pankreas - účinkem enzymů by zde došlo k natrávení žlázy a pankreatitidě). 

V ústní dutině dochází k mechanickému rozmělnění potravy zuby a prvotnímu natrávení (slinná amyláza rozkládá škroby). V žaludku se kyselinou chlorovodíkovou denaturují bílkoviny a jsou štěpeny zde produkovanou proteázou pepsinem (tento proces je důležitý i pro vstřebávání např. železa a vitamínu B12 - viz dále). V tenkém střevě dochází působením žluči a pankreatických enzymů k trávení a vstřebávání všech složek potravy (žlučové kyseliny emulgují tuky a umožní tak pankreatické lipáze rozkládat triacylglyceroly na mastné kyseliny a glycerol; pankreatická amyláza štěpí škroby na oligosacharidy; pankreatické enzymy trypsin, chymotrypsin a elastáza štěpí bílkoviny na aminokyseliny). Takto natrávená potrava je dále zpracovávána enzymy v kartáčovém lemu (na povrchu) střevních buněk (enterocytů) - disacharidázy, α-glukosidáza a dipeptidázy, které živiny rozloží na základní stavební jednotky (monosacharidy glukózu, fruktózu, galaktózu …; jednotlivé aminokyseliny; mastné kyseliny) vstřebatelné střevní sliznicí tenkého střeva. V tlustém střevě pak dochází hlavně ke vstřebávání vody a formování stolice. 

Nejčastěji se setkáváme s poruchou vstřebávání lipidů, které je způsobeno buď špatným odtokem žluče nebo nedostatečnou produkcí a funkcí pankreatické lipázy. Špatné vstřebávání lipidů vede k deficitu vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E a K - viz kapitola Vitamíny [[odkaz na Vitamíny 3.]]). 

V klinické praxi se setkáváme jak s terapeutickým dodáváním enzymů (např. pankreatické enzymy při chronické pankreatitidě nebo cystické fibróze), tak i s blokováním funkce některých enzymů či receptorů zažívacího traktu. Např. orlistat blokuje pankreatickou lipázu a používá se jako lék na snížení hmotnosti; akarbóza je inhibitor α-glukosidázy a používá se v léčbě diabetu mellitu 2. typu (viz Diabetes mellitus [[odkaz na Diabetes 9.2.7.]); ezetimib je antagonista receptoru pro cholesterol v tenkém střevě a používá se jako lék na snížení cholesterolu (viz Rizikové faktory aterosklerózy [[odkaz na RF atero 4.1.2.1]]).