2. Výživa a její poruchy

2.2. Malnutrice, malabsorpce

Jako malnutrici obvykle označujeme stav, kdy BMI klesne o více než 10 -15 % pod normální hodnoty (19 - 25 kg/m2). Příčina může být v nedostatečném příjmu nezbytných (esenciálních) složek stravy nebo v jejich špatném vstřebávání (malabsorpce). Malnutrice může postihovat mnoho složek stravy nebo izolovaně jen některou. S celkovým nedostatečným příjmem energie a dalších esenciálních složek stravy se u nás setkáváme např. u mentální anorexie, jako následek nemoci (např. u celiakie, infekčních průjmů, Crohnovy choroby) nebo léčby (např. ozáření střeva při léčbě zhoubných nádorů, chirurgické odstranění části tenkého střeva). Nedostatek esenciálních aminokyselin může být laboratorně diagnostikován pomocí některých sérových proteinů (např. albumin, prealbumin; viz dále [[odkaz na 2.3.3.1.]]). Selektivní nedostatky některých živin nacházíme zejména u některých diet (např. nedostatek vit. B12 u veganů), v době zvýšené potřeby (např. železo v dětství a těhotenství), zvýšených ztrát (nedostatek železa při ztrátách krve stolicí při kolorektálním karcinomu) nebo při selektivních malabsorpcích (např. deficit vit. B12 při chronické atrofické gastritidě a nedostatku vnitřního faktoru).

2.2.1. Deficit vitamínu B12

Deficit vitamínu B12 je relativně častý, zejména u starších pacientů. Vstřebávání tohoto vitamínu je závislé na:

  •  správné funkci žaludku
    • v potravě je vit. B12 vázán na proteiny - účinkem žaludeční HCl a pepsinu se z této vazby uvolní
    • žaludek produkuje
      • tzv. R-protein, na které se vit. B12 v kyselém prostředí váže a je transportován do střeva
      • “vnitřní faktor” - ten se následně (po odštěpení R-proteinu) naváže na vit. B12 v jejunu a umožní jeho vstřebání v ileu
  • produkci pankreatických proteáz - ty odštěpují vit. B12 z vazby na R-protein (v duodenu)

K deficitu tohoto vitamínu tedy může vést (kromě nedostatku v potravě či resekce ilea) onemocnění žaludku (např. chronická atrofická gastritida - vázne produkce kyseliny, pepsinogenu, R-protein i “vnitřního faktoru”) nebo pankreatu (nedostatek proteáz k odštěpení R-proteinu). Deficit se projevuje megaloblastovou perniciózní anémií a léčba obvykle spočívá v parenterálním (intramuskulárním) podávání vitamínu B12. Další informace naleznete v kapitole o vitamínech [[odkaz Vitamíny 4.1.5.]].