Lze důvěřovat odhadu složení renálního konkrementu pouhým měřením denzity při CT vyš. na běžném přístroji?

Lze důvěřovat odhadu složení renálního konkrementu pouhým měřením denzity při CT vyš. na běžném přístroji?

autor Jan Bulka -
Počet odpovědí: 1

Práce se snaží ověřit, zda pouhé měření denzity močového konkrementu při CT vyšetření může vést k odhadu jeho složení a tedy udat směr strategie léčby. Výsledky zkoumání 82 pacientů s urolitiázou však ukazují, že určit složení konkrementu touto cestou možné není.

Více ...

V odpovědi na Jan Bulka

Re: Lze důvěřovat odhadu složení renálního konkrementu pouhým měřením denzity při CT vyš. na běžném přístroji?

autor prof. MUDr. Boris Kreuzberg, CSc. -

Vážení uživatelé CEVA,

dovoluji si reagovat na článek dr. J. Bulky v rámci databáze CEVA  „Lze důvěřovat hodnocení složení  renálního konkrementu pouhým hodnocením denzity při CT vyšetření na běžném přístroji?“

Lze se ztotožnit s autorovým tvrzením, že určení skladby močového  konkrementu pouhým měřením denzity kamene na monoenergetickém CT přístroji není spolehlivé. S vysokým stupněm spolehlivosti lze s použitím CT bez podání kontrastní látky prokázat pouze přítomnost i malého konkrementu v močových cestách. Jeho chemické složení  lze takto posoudit jen s nízkým stupněm spolehlivosti.

Je však třeba zmínit, že v první dekádě tohoto století došlo k dalšímu pokroku ve vývoji CT přístrojů, kterým je také uvedení tzv. Dual Energy CT (DECT), které umožňuje spolehlivější analýzu konkrementů. Principem je simultánní vyšetření dvěma rentgenkami s rozdílným napětím (80 a 140 kV), tedy expozicí vyšetřovaného objektu dvěma vlnovými délkami. Tímto způsobem  lze použít tzv. algoritmus chemické dekompozice konkrementu, tedy určení směsi vody, kyseliny močové a vápníku v každém voxelu analyzovaného objektu. Všechny tyto materiály mají rozdílnou absorpci X paprsků, v konkrétní situaci dvou typů X paprsků s rozdílnou vlnovou délkou. Složení objektu je pak vyhodnocováno speciálním softwarem, který buď zobrazí konkrement na snímku příslušnou barvou (uráty červeně a non urátové konkrementy modře) anebo precizněji zobrazí konkrementy v grafu, kde je na ose x denzita při užití rentgenky s napětím 140 kV a na ose y rentgenky s napětím 80 kV. Limitaci tvoří velikost konkrementu, kameny pod 3 milimetry v průměru lze hodnotit s nízkým stupněm spolehlivosti.

Co se týče radiační zátěže, v poslední době vyráběné CT přístroje např. typu  FLASH firmy Siemens snižují i celkovou dávku na hodnoty blížící se zátěži při vylučovací urografii kolem 2,5-4 mSv.

Popisovaným způsobem bylo vyšetřeno v létech 2007-2014 celkem 129 pacientů. U 75 nemocných byl k dispozici výsledek laboratorní analýzy konkrementů. Velikost konkrementů byla od 4 do 22 milimetrů. Celý soubor (35 žen a 40 mužů) byl vyhodnocen s následujícími výsledky:

Správně byla detekována přítomnost konkrementů u 74 pacientů, (99 procentní senzitivita). Ve skupině oxalátů byla 100 procentní specificita.(29 nemocných). Ve skupině s uráty došlo k jedné chybě – ve skutečnosti se u chybně určeného konkrementu jednalo o 60 procentní struvit a 40 procentní apatit (celkově  26 pacientů). U fosfátové urolitiázy byl jeden chybně vyhodnocený případ, kdy byl jako apatit vyhodnocen konkrement, obsahující 10 procent apatitu a 90 procent cystinu (celkem 20 nemocných). Největší výskyt chyb byl u složených konkrementů (2 chybné výsledky z 10).

Ukazuje se tedy, že rámcové rozdělení na 3 hlavní skupiny metodou DECT je značně spolehlivé. To je důležité z terapeutického hlediska, což je podstatné nejen pro rychlé nasazení vhodné konzervativní léčby, ale i pro posouzení, zda je vhodné použít  metodu LERV (rozbití konkrementu rázovou vlnou, přičemž kalcium obsahující konkrementy obtížněji fragmentují a je třeba použít vyšší energie, což může traumatizovat pacienta). Samozřejmě, podrobné rozlišení jednotlivých komponent u složených konkrementů není úplně možné.

Na výše uvedené téma existuje řada mezinárodních prací, z Kliniky zobrazovacích metod ve FN v Plzni vyšly dvě publikace – v roce 2011 článek v České radiologii-Chemická analýza ledvinných konkrementů pomocí CT s duální energií záření-naše zkušenosti .autorů A. Bednářová, J. Ferda, B. Kreuzberg, J. Klečka a M. Hora. (Čes.Radiol. 2011,65,(4),s.251-255 ) a souborný článek v publikaci Inovativní zobrazovací metody (2015,Galén,s.38-49) – Analýza  chemického složení močových konkrementů pomocí DECT autorů A. Vondráková, J. Ferda a M.