Laboratorní diagnostika potravinové alergie

Laboratorní diagnostika potravinové alergie

autor Martin Liška -
Počet odpovědí: 0
Prevalence potravinové alergie v posledních letech stoupá stejně jako prevalence alergie vůbec. Za zlatý standard diagnostiky potravinové alergie je stále považován dvojitě zaslepený provokační test s potravinou (DBPCFC). Laboratorní vyšetření nám však mohou pomoci zorientovat se v nepřehledném terénu přítomných přecitlivělostí, případně v některých případech DBPCFC nahradit. K tomu slouží především testy časné přecitlivělosti jako vyšetření specifických IgE protilátek, případně nověji vyšetření specifických IgE proti rekombinantním alergenovým složkám, kterým je možno mapovat přítomnou polyvalentní senzibilizaci a zkříženou reaktivitu (diagnostika pomocí alergenových složek, CRD).
Klíčová slova: potravinová alergie, specifický IgE, provokační test
Více informací zde ...