Splanchnická žilní trombóza - počáteční manifestace JAK2 pozitivní chronické myeloproliferativní neoplázie

Splanchnická žilní trombóza - počáteční manifestace JAK2 pozitivní chronické myeloproliferativní neoplázie

autor MUDr. Jarmila Kissová -
Počet odpovědí: 0
Pojem splachnická žilní trombóza zahrnuje Budd-Chiari syndrom (BCS) a portální žilní trombozu (PVT). Budd- Chiari syndrom je vzácné onemocnění charakterizované obstrukcí hepatických žil a/nebo suprahepatální části vena cava inferior. Nemaligní, necirhotická trombóza portální žíly je jiné vzácnější trombotické onemocnění postihující rovněž cévní zásobení splachnické oblasti. Patogeneze obou těchto onemocnění je založena na přítomnosti systémového protrombotického stavu, který podporuje tvorbu trombou v příslušné oblasti.

Myeloproliferativní onemocnění (MPN) je hlavní příčinou trombózy splanchnické oblasti a je diagnostikováno u jedné třetiny až jedné poloviny pacientů s trombózou této oblasti. Mutace v genu kódujícím Janus kinázu 2 (JAK2) byla v uplynulých letech popsána u téměř všech (95%) pacientů s diagnózou polycytémia vera a u 50- 60% pacientů s esenciální trombocytémií nebo primární myelofibrózou. Vysoká prevalence JAK2 mutace u pacientů se splanchnickou žilní trombózou (SVT)- přibližně 35% případů- potvrzuje jedinečný vztah mezi SVT a MPN. Klonální JAK2 mutace byla nalezena až u 59% pacientů s trombózou jaterních žil, mnozí z nich měli minimální klinické známky myeloproliferativního onemocnění. JAK 2 mutace se ukazuje být důležitým diagnostickým nástrojem pro detekci myeloproliferativního onemocnění u pacientů s trombózou splanchnické oblasti vzhledem k tomu, že myeloproliferativní onemocnění může být u těchto pacientů obtížně diagnostikovatelné. Portální hypertenze vede k hypersplenismu a hemodiluci – oba stavy mohou maskovat charakteristické změny v periferní krvi u MPN. Diagnóza latentních forem MPN může být obtížná, screening JAK-2 mutace je zde objektivním nástrojem pro diagnostiku MPN a měl by být součástí standardního diagnostického postupu u nemocných se splanchnickou žilní trombózou. V literatuře bylo publikováno několik příkladů latentních myeloproliferativních onemocnění u nemocných se splanchnickou žilní trombózou. Příkladem je následující kazuistika.

Kazuistika

53- letý muž s hereditární sférocytózou, po terapeutické splenektomii pro opakované epizody hemolýzy a těžkou anémii. Po splenektomii výrazný nárůst počtu trombocytů a o měsíc později vznik rozsáhlé trombózy portální oblasti, horní mesenterické žíly a slezinné žíly. Následovala 2-měsíční léčba nízkomolekulárním heparinem a perorální antikoagulační léčba. Hodnoty trombocytů zůstávaly nad 1000 G/l. Klinické vyšetření vykazovalo hepatomegalii bez periferní adenopatie. V laboratoři leukocytoza (14,6 G/l), s normálním diferenciálním rozpočtem, trombocytóza 523 G/l, hladina hemoglobinu 127 g/l. Byla provedena biopie kostní dřeně, která ukazovala mírnou megakaryocytární hyperplazii s obrovskými hyperlobulovanými megakaryocyty v malých perivaskulárních skupinách (viz obrázek). Byl zjištěn homozygotní stav JAK2 mutace. Na základě těchto vyšetření bylo diagnostikováno chronické myeloproliferativní onemocnění. Nemocný byl léčen hydroxyureou.

Obrázek

Biopsie kostní dřeně u pacientů s MPN (převzato z Wilkins ,B.S et. al. Bone marrow pathology in essential thrombocythemia. Blood 2008)

Trombóza portální žíly nebo Budd Chiari syndrom jsou vzácná onemocnění, nejčastějšími příčinami trombóz v těchto lokalizacích jsou chronická myeloproliferativní onemocnění. Z těchto důvodů je nezbytné poukázat na důležitost detekce JAK2 mutace pro identifikaci latentních fází myeloproliferativních onemocnění. Mnoho prací se nyní zabývá podstatou trombofilního stavu u pacientů s MPN. Nedávné studie, které zahrnovaly JAK-2 pozitivní pacienty, ukázaly přítomnost morfologických a funkčních změn endoteliálních buněk portálního systému. Interakce mezi endoteliálními buňkami, bílými krvinkami a krevními destičkami je dosažena komplexními mechanismy zahrnujícími mnoho receptorů. Ty jsou ve vysokém počtu na povrchu destičkové či leukocytární membrány a mohou vysvětlit zvýšené propojení mezi endoteliem a krevními destičkami nebo leukocyty. Tyto receptory jsou CD11b, CD14, CD62P, CD63. U pacientů s MPN je zvýšená exprese P-selektinu , ten má důležitou roli v aktivaci leukocytů a koagulační kaskády při endoteliálním poškození. Přítomnost leukocyto-destičkových agregátů a mikropartikulí v krevní cirkulaci je častěji zjišťována u pacientů s esenciální trombocytémií a pravou polycytémií. Nejčastějšími agregáty jsou CD11b/CD62P a CD11b/CD42b. Ke snížení těchto agregátů dochází u pacientů léčených kyselinou acetylosalicylovou. Nejcitlivější metodou detekce agregátů je flowcytometrie. Monocyty JAK2 pozitivních pacientů s pravou polycytémií a zvláště s esenciální trombocytémií mají zvýšenou kapacitu pro syntézu tkáňového faktoru. Také leukocytoza a zvýšené procento aktivovaných bazofilů hrají důležitou roli při vzniku trombózy. Jednoznačně však patogeneze zvýšeného výskytu trombotických komplikací u nemocných s MPN dosud není vysvětlena.

Závěr:

Pacienti s JAK-2 pozitivní myeloproliferativní neoplázií mají vysokou incidenci splanchnické žilní trombózy. Stanovení JAK2 mutace je užitečné pro vysvětlení etiologie trombózy portální žíly nebo Budd- Chiari syndromu, zvláště tam, kde etiologie trombózy není zjevná.

Literatura:

1. Boissinor M, Lippert E, Girodon F. et al. Latent myeloproliferative disorder revealed by the JAK2-V617F station and endogenous megakaryocytic colonies in patients with splanchnic vein trombosis. Blood 2006, 108, 3223-3224.

2. Smalberg J.H., Koehler E. et al. The JAK2 46/1 haplotype in Budd- Chiari syndrome and portal vein thrombosis. Blood 2011, 117, pp. 3968- 3973.

3. Schwarz J., Penka M., Campr V .et al. Diagnotiska a léčba br/abl negativních myeloproliferativních onemocnění. Vnitřní lékařství 2011, 57(2), 189-213.

4. Sozer S., Fiel M.I. et al., The presence of JAK2V617F mutation in the liver endotelial cells of patients with Budd- Chiari syndrome. Blood 2009, vol. 113, 5246- 5249.

5. Vladareanu A.M., Popov V. et al. Splachnic vein thrombosis, the onset manifestation in JAK positive chronic myloproliferative disorders neoplasms. Journal of Medicine and Life, 4, 97-101.

Jak citovat toto dílo? (údaje kurzívou doplňte sami)
MUDr. Jarmila Kissová: Splanchnická žilní trombóza - počáteční manifestace JAK2 pozitivní chronické myeloproliferativní neoplázie. PO>STUDIUM [online] 14.6.2011, poslední aktualizace 14.6.2011 [cit. aktuální datum]. Dostupný z WWW: <URL adresa příslušné stránky>. ISSN 1803-8999