Sebetestování na HIV

Sebetestování na HIV

autor RNDr. Vratislav Němeček, CSc. -
Počet odpovědí: 0

Obr.Možná jste zaznamenali v mediích zprávu o kampani inzerující, že v lékárnách lze koupit test, kterým si můžete sami zjistit, zda jste infikováni HIV. Kampaně se zúčastnilo i několik mediálně známých osob, dokonce i z odborných kruhů. Hned v úvodu je třeba konstatovat, že kampaň byla založena na nepravdivé a klamavé informaci, že inzerovaný test je určen a schválen pro sebetestování. Originální návod výrobce jednoznačně specifikuje, že test je určen pouze k použití ve zdravotnických zařízeních, školeným zdravotnickým personálem s indikovaným využitím a je explicitně uvedeno, že není určen pro sebetestování. Český překlad návodu neodpovídá v této části originálu a věta o nepoužitelnosti pro sebetestování v něm byla vypuštěna. In vitro diagnostika pro sebetestování vyžadují specifický postup certifikace. Ministerstvo zdravotnictví ČR vydalo v té věci jednoznačné stanovisko http://www.mzcr.cz/dokumenty/hiv-test-insti-neni-urcen-pro-sebetestovani_4537_1.html. Toto závažné pochybení řeší dle svých kompetencí Česká obchodní inspekce a Živnostenský úřad.

V obecné rovině je důležité si uvědomit, že testování HIV musí být spojeno s odbornou připraveností. Nekvalifikovaně prováděné testování HIV přináší řadu vážných rizik. Vyšetřování HIV je v ČR možné jen ve zdravotnických zařízeních a vyšetřující pracoviště musí splňovat řadu podmínek vymezených zákonem 258/2000 Sb. Vyšetření HIV je možné jen se souhlasem vyšetřovaného (s definovanými výjimkami). Důležité je vědět, zejména u případů, kdy motivací k vyšetření je riziková událost, že infekce HIV je prokazatelná až po relativně dlouhé době po nákaze a vyloučit infekci je možné až po cca 3 měsících. Je nezbytné zajistit kvalitní předtestové a potestové poradenství, které klientovi poskytuje velmi potřebné informace a snižuje související rizika. Každý reaktivní nález je ze zákona povinné konfirmovat v Národní referenční laboratoři pro AIDS, protože falešně reaktivní výsledky jsou časté. Při stávajícím EIA skríninku se až 85% reaktivních nálezů konfirmačním vyšetřením nepotvrdí. HIV pozitivní výsledek vydává pouze NRL pro AIDS a pacientovi ho sděluje pouze lékař. Všechny výše uvedené podmínky se vztahují i na vyšetření s použitím tzv. rychlých testů. Cílem těchto závazných opatření je zajistit spolehlivé vyšetření klienta spojené s poskytnutím potřebných informací případně s návazným zajištěním přístupu k odborné lékařské péči. V neposlední řadě tento postup zajišťuje důležitá data o počtu vyšetření a záchytech reaktivních a pozitivních nálezů umožňující epidemiologickou analýzu vývoje výskytu infekce HIV v ČR. Testování je dostupné ve zdravotnických zařízeních i v kvalifikovaných nevládních organizacích a na vyžádání i anonymním způsobem.

Uvedená kampaň vyvolala v části veřejnosti o sebetestování na HIV zájem a falešné naděje. V současnosti však není v ČR certifikovaný žádný test, který by sebetestování umožňoval. Je předmětem odborné diskuze, zda sebetestování (home testing), se kterým je nesporně spojena celá řada závažných rizik může přinést do stávajícího systému vyšetřování HIV v ČR něco pozitivního. Chcete-li přispět do diskuze vlastním názorem, pište!

Jak citovat toto dílo? (údaje kurzívou doplňte sami)
RNDr. Vratislav ěmeček, CSc.: Sebetestování na HIV. PO>STUDIUM [online] 1.38.2011, poslední aktualizace 1.3.2011 [cit. aktuální datum]. Dostupný z WWW: <URL adresa příslušné stránky>. ISSN 1803-8999