Webinář - Algoritmus vyšetřování anémií

Webinář - Algoritmus vyšetřování anémií

autor Jitka Horáková -
Počet odpovědí: 0

Vážení uživatelé CEVA,

rádi bychom Vám připomněli zítřejší webinář na téma Algoritmus vyšetřování anémií, který začíná ve 14:00 na adrese https://el.lf1.cuni.cz/ceva, nebo prezenčně v nové seminární místnosti ÚKBH,FN Plzeň Lochotín, vchod B, 2.patro (seminární místnost vedle výtahů).

Anémie je velmi často se vyskytující chorobný stav, provázený poklesem hemoglobinu (Hb) a hematokritu (Htk) pod fyziologickou mez danou věkem a pohlavím. Hodnocení počtu ery nemá praktický význam. Např. perniciózní anémie s velmi nízkým počtem velkých erytrocytů může mít vyšší Hb než těžká sideropenická anémie s normálním počtem malých erytrocytů. Klinické projevy anémií souvisejí s poruchou prokrvení tkání a jejich nedostatečným zásobením kyslíkem. Intenzita příznaků závisí nejen na tíži anémie, ale i na rychlosti jejího vzniku. Anémie můžeme dělit podle několika kritérií : morfologického, etiopatogenetického  nebo i podle počtu retikulocytů. Abychom mohli anémii dobře rozpoznat a pacienta dobře léčit, musíme si na počátku vyšetřování položit několik zásadních otázek a dobře zhodnotit periferní krevní obraz.

Přednášejícím je Prim. MUDr. Jitka Šlechtová, zástupce vedoucího pro klinickou hematologii.

Účast na webináři je zdarma.

Akce je pořádána v rámci celoživotního vzdělávání lékařů dle Stavovského předpisu ČLK č.16. Je zařazena do centrálního registru akcí ČLK a jeohodnoceny 2 kredity. Dále je akce zařazena do registru akcí KVVOPZ a je ohodnocena 2 kredity. Dále je akce zařazena do registru akcí ČAS a jeohodnocena 1 kreditem.

Více informací najdete v tomto odkazu.

Těšíme se na Vaši účast!
Za realizační tým CEVA
Jitka Horáková