7. Odběr mozkomíšního moku (likvoru)

Likvor je získán nejčastěji lumbální punkcí, méně často punkcí subokcipitální nebo ventrikulární. Při odběru se posuzuje vzhled likvoru, jeho tlak a provádějí se manévry na průchodnost likvorových cest. Likvor je odebírán do sterilní zkumavky s umělohmotnou nebo gumovou zátkou (prvních 5 kapek nechat odkapat mimo zkumavku). Korkové zátky jsou nepřípustné - při kontaktu nasávají likvor, vylouhované látky zkreslují spektrofotometrické vyšetření.

Likvor je nutno doručit do laboratoře ihned po odběru; na žádance vždy uveďte přesný čas odběru, způsob odběru (lumbální, subokcipitální, ventrikulární) a případné komplikace při odběru. Cytologické a některá biochemická vyšetření je třeba provést nejpozději do 1 h od odběru. Likvor je nepoužitelný, stojí-li delší dobu na oddělení (rozpad elementů, falešné snížení koncentrace glukózy a zvýšení koncentrace laktátu - stabilita se snižuje s rostoucím počtem elementů v likvoru).

Krvavý likvor by měl být odebrán postupně do třech zkumavek po 1 - 2 ml, zhodnocena případná  změna vzhledu a alespoň ve 3. porci vzhled supernatantu po centrifugaci. Na biochemické a cytologické vyšetření postačí zaslat poslední porci likvoru, spektrofometrické vyšetření je vhodné provést ve všech 3 porcích. Krvavý likvor je třeba zcentrifugovat (supernatant odlít) do 10 minut po odběru. K hodnocení hematoencefalické bariéry a intrathekální syntézy imunoglobulinů je třeba zaslat současně žilní krev.


Orální glukózový toleranční test (o-GTT)

Test je prováděn, pokud je hodnota glykémie v plazmě (séru) žilní krve na lačno 5,6 - 6,9 mmol/l, při zvýšeném riziku DM (rodinná zátěž, porod velkého plodu, v minulosti  vyšší hodnota glykémie, obezita…) a v těhotenství ve 24. – 28. týdnu gravidity, jen je-li hodnota glykémie v plazmě žilní krve na lačno < 5,6 mmol/l (u vysoce rizikových již v 1. trimestru). Jinak je třeba konzultovat indikujícího lékaře. Za správnou indikaci, s respektováním všech možných kontraindikací, odpovídá lékař požadující vyšetření.

Kontraindikací testu jsou jasné příznaky DM, opakovaně postprandiální glykémie >11 mmol/l či opakované glykémie  na lačno > 7 mmol/l, u těhotných glykémie na lačno > 5,6 mmol/l. Nevhodné je provedení testu u chorob zažívacího traktu s poruchou pasáže nebo resorpce. Test není indikován ve stresovém stavu nebo nejméně 6 týdnů po něm (akutní oběhové poruchy, operace, úrazy, popáleniny, otravy, sepse, IM, CMP, imobilizace, delší hladovění ...), krátce po přerušení léčby tzv. „diabetogenními léky“ (glukokortikoidy, diuretika, ß-blokátory, salicyláty, p.o. kontraceptiva, tyreoidální hormony, adrenalin, levodopa, psychofarmaka, izoniazid...).

3 dny před testem pacient dodržuje dietu bohatou na sacharidy (nejméně 150 g/den) a normální fyzickou zátěž. Vynechat léky - pokud je to z klinického hlediska možné. Ponechaná farmaka je třeba vzít v úvahu při interpretaci výsledků testu.

Test se provádí ráno v 7,00 h po 10 - 14 h lačnění (nejlépe 12 h; u dětí do 4 let lze tolerovat 8 h), fyzickém klidu, bez alkoholu, kofeinu a nikotinu. Během vyšetření pacient sedí, nejí, nekouří, měl by být i v duševním klidu. „Ranní“ léky si vezme až po skončení testu. Zvracení je důvodem pro přerušení testu. Během lačnění a v průběhu testu pacient pije jen vodu nebo neslazený čaj.

Krev se odebere nejprve na lačno a čeká se na výsledek glykémie - pokud je test prováděn v laboratoři. Poté pacient vypije během 5 - 10 minut 75 g glukózy v 250 ml roztoku (připravuje se v lékárně, exspirace 1 měsíc; Spofagnost glukosum se již nevyrábí) doplněné 50 ml slabého šípkového (ovocného) čaje nebo vody (u dětí starších 3 let 1,75 g glukózy na 1 kg tělesné hmotnosti, maximálně 75 g ve 25 % roztoku – na 1 kg 5,8 ml roztoku glukózy doplnit slabým čajem do objemu 7ml). Glukóza je hexóza s prahovým vylučováním do moče. Perorální podání vede u zdravého jedince k alimentární hyperglykémii, která umožňuje posoudit glukózovou toleranci. Další odběr se provádí za 2 h (odběr 1 h po zátěži je nadbytečný), v těhotenství se však někdy doporučuje i  za 1 h.

Odebírá se žilní nesrážlivá (vyšetření z plazmy) krev do zkumavky s NaF + K3EDTA (NaF brání glykolýze ) na stanovení glykémie (Pglu). Odběr kapilární krve se nedoporučuje (výjimkou jsou děti do 3 let). Pokud není test prováděn v laboratoři, je vhodné skladovat žilní krev v chladničce při T 2 - 8 °C. Ihned po ukončení testu doručit do laboratoře řádně označené vzorky. U pacienta se v závěru (nebo po ukončení) testu může projevit posthyperglykemická hypoglykémie. Pacient je po celou dobu testu a ještě 1 h po jeho ukončení sledován zdravotním personálem (stav pacienta, dodržování podmínek testu), ihned po ukončení testu by se měl najíst.

 

Clearance endogenního kreatininu (Ckr)

3 dny před a během testu vynechat maso, výrobky z masa, léky - pokud je to z klinického hlediska možné. Vyhnout se fyzické námaze. V den testu přijímat průměrné množství tekutin; pacient nesmí pít příliš, ale též nesmí žíznit. Nepodávat látky s močopudným účinkem (diuretika, káva, čaj). Dodržovat tělesný klid; vyšetřovaný leží nebo mírně přechází.

Provádí se 24-hodinový sběr moče. Moč není třeba konzervovat, ale konzervovanou moč lze použít. Do laboratoře zaslat 5 ml průměrného vzorku moče na stanovení hladiny kreatininu (Ukr). Na žádance vyznačit diurézu/24 h s přesností na 10 ml. Současně ráno na lačno, stačí na konci sběrného období, odebrat srážlivou krev na stanovení hladiny sérového kreatininu (Skr).  

Výpočet se vztahuje na ideální tělesný povrch 1,73 m2; k výpočtu skutečného tělesného povrchu je třeba udat hmotnost a výšku pacienta. Korekce však neodstraní diskrepanci mezi svalovcem a obézním či retinujícím pacientem.

Současně je proveden výpočet odhadu glomerulární filtrace - GF ( Schwartz, MDRD) a frakční exkrece vody. Pokud je hodnota clearance kreatininu odlišná o více než 30 % oproti odhadu GF, je pravděpodobný chybný sběr moče. V současné době lze nahradit stanovením sérového cystatinu C, z jehož hodnoty je vypočtena GF.

 

Kazuistika - chybný sběr moče na vyšetření proteinurie a clearance kreatininu

32letá těhotná (20. týden) s preeklampsií; do laboratoře zaslána moč sbíraná 24 h k určení GF a proteinurie

Laboratorní nález:

S-kreat.   

104  ++

µmol/l (před těhotenstvím     72 µmol/l)

Diuréza    

3000  

ml/24 h

fU-bílkovina  (odpad bílk.)

10,8 +++

g/24 h

C kreat.  (clearance kreat.)

1,6  

ml/s na 1,73 m2

MDRD  (odhad GF)

0,81 -

ml/s na 1,73 m2 (nadhodnoceno u těhotných)

GF z cystatinu C

0,43 --

ml/s na 1,73 m2

Cystatin C

1,96 ++

mg/l

 

Závěr: Nebyl dodán průměrný vzorek moče po promíchání veškeré sebrané moče (sběrná nádoba musí být v tomto případě větší než 3 l a celý objem musí být důkladně promíchán a změřen s přesností na 100 ml, na začátku sběrného období močí pacientka mimo sběrnou nádobu). Diuréza určena odhadem z nádoby, zaokrouhlena na celé litry (velká chyba v přepočtu na ml/s). Falešné zlepšení GF a zvýšení proteinurie. Několik konziliářů hodnotilo jako extrémní proteinurie při normální GF?!! MDRD nelze užít u těhotných! O správné GF (glomerulární filtraci) vypovídá GF z cystatinu C (RH v 2. trimestru 2,1 - 3,1 ml/s).