6. Odběr stolice

Okultní (skryté) krvácení, OK

Neprovádět při užívání a ještě 3 týdny po vysazení antikoagulancií a nesteroidních antiflogistik, při makroskopické přítomnosti krve ve stolici, hematurii, u průjmů, menstruace (krátce před i po), po extrakci zubů, krvácení z nosu, dásní, hemoroidů.

3 dny před vyšetřením a během něho (obvykle další 3 dny) pacient dodržuje dietu: vynechat maso, výrobky z masa, ovoce, zeleninu a následující léky: železo, jodidy, projímadla, vitamin C.

Stolice se odebírá 3 dny po sobě (1. odběr se uskuteční 4. den po zahájení předepsané diety), pacient se snaží zabránit zácpě stravou bohatou na vlákninu (celozrnné pečivo, ovesné vločky ...) a dostatkem tekutin. Při odběru je třeba se vyhnout kontaminaci vzorku dezinfekčními prostředky (záchodová mísa) a moče (vyloučit ovlivnění výsledku případnou mikroskopickou hematurií). Po ukončení sběru doručit do laboratoře tři označené testovací karty v PE sáčcích, vložené do obálky.

K potvrzení stačí pozitivita pouze jednoho vzorku. U odběrů bez náležité diety a vynechání uvedených léků je průkazný pouze negativní výsledek. Z uvedených neplatí pro vitamin C (kys. askorbovou), který jako redukční činidlo může naopak způsobit falešně negativní výsledek.

Hemoglobin ve stolici (FOBT test na okultní krvácení do stolice)

K odběru čerstvé formované stolice se používá speciální odběrová kazeta dodávaná výrobcem analyzátoru, která zajišťuje jednoduchý a hygienický odběr standardního množství stolice (10mg ±10%) a vlastní extrakci stolice obsaženým pufrem (2 ml) s následnou filtrací extraktu. Před odběrem není třeba dodržovat žádná dietní opatření. Standardně se odebírá jeden vzorek.

Odběr se provádí setřením povrchu stolice odběrovou tyčinkou na několika místech nebo jejím zabořením do 5-6 míst stolice. Drážky na odběrové tyčince musejí být zaplněné. Tyčinka se následně vloží zpět do nádobky s extrakčním pufrem, dojde k odstranění přebytečného materiálu pomocí přepážky a biologický materiál obsažený v drážkách je suspendován v pufru. Pufr by se měl při tomto kroku mírně zabarvit. Odběrová tyčinka po zasunutí zacvakne a nesmí být opětovně vyjmuta (došlo by k porušení obsahu). Před odevzdáním lékaři nebo do laboratoře uchovávejte kazetku v chladničce (nejdéle však 1 týden).


Obr. Odběr stolice - FOBT test