3. Osmolalita

Osmolalita závisí na počtu částic v roztoku bez ohledu na jejich velikost; pouze glukóza a ionty (efektivní osmolalita) vytváří na jedné straně polopropustné plazmatické membrány osmotický tlak; k vyrovnání gradientu dochází přesunem vody a tudíž k otoku nebo dehydrataci buněk (zejména mozkových) a k rozvoji hypo – či hyperosmolálního syndromu. Na efektivní osmolalitě se nepodílí urea a toxické osmoticky aktivní látky (etanol, metanol, etylénglykol); naopak manitol se podílí na efektivní osmolalitě a využivá se tudíž k léčbě mozkového edému.

Osmolalita je regulována sekrecí ADH hypotalamem, který zajišťuje zpětnou resorpce vody v distálním tubulu ledvin a vazokonstrikci. Referenční rozmezí osmolality v krvi je 275 - 285 mmol/kg. Princip měření osmolality osvětluje kapitola Principy metod [[odkaz na Principy metod 5.]].

K úpravám osmolality musí docházet pomalu (změna osmolality o 0,5 – 1 mmol/l, maximálně 8 – 10 mmol/d), zvlášť u chronických stavů (pouze u akutních nebo těžkých stavů změna osmolality o 1 – 2 mmol/h, maximálně 12 mmol/d). Při rychlé korekci osmolality dochází také k rozvoji hypo – či hyperosmolálního syndromu.

Hypoosmolalita a rychlá korekce hyperosmolality (hypoNa+, rychlá korekce hyperNa+ i hyperglykémie) povede k edému mozku, herniaci, syndromu centrální myelinolýzy.

Hyperosmolalita a rychlá korekce hypoosmolality (hyperNa+, rychlá korekce hypoNa+) povede k dehydrataci (smrštění) buněk, střižnímu efektu (axon/myelin), demyelinizaci (ztráta myelinových pochev), subarachnoidálnímu a subkortikálnímu krvácení, trombóze splavů.

K odhadu osmolality lze užít výpočet (viz níže) vycházející z koncentrace sodíku (koeficient 2 započítává i odpovídající anionty), močoviny a glukózy. Rozdíl mezi osmolalitou naměřenou osmometrem a vypočtenou se nazývá osmolální gap (osmolální okno), na jeho zvýšení se podílí laktát, ketolátky, toxické látky (alkohol, etylénglykol, metanol...).

Výpočty:



1 g/l etanolu (1 promile alkoholu) zvyšuje osmolalitu o cca 23 mmol/kg.
                       

Příklad:

Vypočti osmolální gap u pacienta s těmito sérovými výsledky: osmolalita 368 mmol/kg, Na+ 140 mmol/l, glykémie 7,1 mmol/l, urea 2,9 mmol/l, alkohol 1,9 g/l.

Osmolalita výpočet = 290 mmol/kg

Osmolální gap = 368 - 290 = 78 mmol/kg (z toho na alkohol připadá přibližně 44 mmol/kg; je pravděpodobná ještě jiná intoxikace: etylénglykolem, metanolem..., indikováno je vyšetření ABR a zhodnocení neměřených aniontů, renální testy...

Obr.: Znázornění přesunu vody u hyper- či hypoosmolárního syndromu