1. ABR - acidobazická rovnováha

1.8. Hodnocení ABR - závěr, kazuistika

Vzhledem k uvedeným limitům jednotlivých hodnocení ABR je nutno provést obě hodnocení současně a zároveň posoudit i klinický stav, anamnézu (příčinu, dobu působení, léčbu). Z laboratorních vyšetření je indikováno vyšetření ABR (pH, pCO2, aHCO3- a BE ECT), minerálů (Na, K, Cl, P), albuminu, případně glykémie, osmolalita, laktát, kreatinin (pro odhad GF - glomerulární filtrace), ketolátky v moči a pH moče.

Biochemickým závěrem je posouzení závažnosti acidémie, alkalémie, vyjmenování acidifikujích (hyperkapnie, zvýšení Cl-, UA- či P-) i alkalizujicích vlivů (hypokapnie, snížení Cl- či albuminu), určení primární a sekundární (tj. kompenzační či korekční reakce) poruchy a posouzení, zda se jedná o poruchu jednoduchou či smíšenou (kombinovanou).


Kazuistika

24letý muž s DM 1. typu na inzulinu, alkoholik, toxikoman (pervitin, heroin), s vředovou chorobou gastroduodena přijat pro diabetické ketoacidotické kóma. Předtím opakovaně zvracel. Při přijetí somnolentní, dehydratovaný, Kussmaulovo dýchání... Nespolupracující pacient: HbA1c 13,9 % (139 mmol/mol).

Laboratorní biochemické vyšetření:

 

ABR a krevní plyny:


Hodnocení I. - kompenzační graf ABR

- plně kompenzovaná MAC; sekundární RAL (hyperventilace - Kussmaulovo dýchání) jako kompenzační reakce (pro extrémní hodnoty mimo graf)

 

Hodnocení II - princip elektoneutrality (MAC ze zvýšení neměřených aniontů - laktát, ketolátky, MAL hypochloremická - příčinou je zvracení)



Kontrolní výpočet BE ECT: - 16 - 41 + 24 + 3 = - 30 mmol/l (odpovídá naměřené hodnotě)

 

Závěr:

Smíšená porucha ABR s výslednou kritickou acidémií – MAC z nadbytku neměřených aniontů (ketolátky, laktát) + MAL hypochloremická + RAL (sekundární kompenzační reakce MAC).

Poznámka: Změny natrémie a kalémie probrány u příslušných kapitol.