1. ABR - acidobazická rovnováha

1.7. ABR - hodnocení II.

Jedná se o hodnocení metabolické složky na principu elektroneutrality dle Stewarta a Fencla, u nás propracované prof. Jaborem a prof. Kazdou. K hodnocení jsou využívány výpočty (chloridy korigované k natrémii - Cl- korig., neměřené anionty - UA- korig., případně anion gap - AG-), které upřesní metabolické komponenty smíšené poruchy, příčiny a léčebné ovlivnění, ale bez důrazu na dynamiku a vývoj kompenzace.

Základem této moderní interpretace ABR je model elektroneutrality plazmy, který po zjednodušení můžeme popsat rovnicí (součet nábojů kationtů je rovna součtu nábojů aniontů):

Na+ + K+ + Ca2++ Mg2+ = Cl- + HCO3- + Alb- + iP- + UA-

Výpočty využívané k hodnocení ABR na principu elektroneutrality:

  • Cl- korig. = Cl- x (140/Na+); cutoff 102 mmol/l

- chlorid nehodnotíme k referenčnímu rozmezí, ale ke koncentraci sodíku; dle Cl- korig. potom hodnotíme přítomnost hypochloremické MAL či hyperchloremické MAC; pokud je natrémie v referenčním rozmezí, lze hodnotit rozdíl Na - Cl a cutoff je hodnota 38 mmol/l

  • UA- korig. (neměřené anionty) = (Na+ + K+ + 3) - (Cl- + HCO3- + alb- + P-); cutoff  8 mmol/l

- od všech kationtů (3 místo hořečnatého a vápenatého kationtu) odečteme všechny naměřené anionty; albumin a fosfor je nutno převést na náboj (závisí na pH); informuje nás o zvýšení laktátu, ketolátek, exogenních toxických látek...

  • AG- (aniontová mezera, anion gap) = (Na+ + K+) - (Cl - + HCO3-); cutoff 15 mmol/l

- jednodušší výpočet než UA, informuje nás také o zvýšení laktátu, ketolátek, exogenních toxických látek; lze použít jen v případě fyziologických koncentrací albuminu a fosfátu

Obr.: Grafické znázornění výpočtu neměřené anionty - UA- a AG-


Příklady - výpočet Cl- korig.

Pacient s hyponatrémií 125 mmol/l, hypochloridémií 92 mmol/l. Chloridy se nepodílí na poruše ABR (Cl- korig. výpočet 103 mmol/l - normální hodnota), normochloridémie vzhledem k natrémii.

Dehydratovaný pacient po opakovaném zvracení s hypernatrémií 155 mmol/l, hypokalémií 3,3 mmol/l, normochloridémií 98 mmol/l. Jedná se o hypochloremickou MAL (Cl- korig. výpočet 89 mmol/l - nízká hodnota).

Obr.: Vliv změn koncentrace iontů na koncentraci hydrogenuhličitanů (pH)



Při změně koncentrace iontů (Na+, Cl-, alb-, P- a UA-) se mění koncentrace hydrogenuhličitanů a následně i pH. Při snižování aniontů (chloridů, albuminu; neuplatňuje se snižování UA- a P-) dochází k jejich nahrazení hydrogenuhličitany a vzniká hypochloremická či hypoalbuminemická MAL (změna albuminu o 10 g/l vede ke změně HCO3- o 3 mmol/l). Při zvyšování aniontů (chloridů, neměřených aniontů, albuminu a fosfátu) dochází naopak ke snižování hydrogenuhličitanů a rozvoji hyperchloremické MAC, MAC ze zvýšení neměřených aniontů, albuminu či fosfátu. Při hypernatrémii a hyponatrémii  dochází k poruše ABR v případě patologické hodnoty výpočtu Cl- korig. (chloridy neodpovídají natrémii). Při hodnocení metabolické složky smíšených poruch ABR vycházíme především z výpočtů ze sloupce aniontů, hodnotíme především korigované chloridy a neměřené anionty (někdy lze použít jednodušší výpočet aniontové mezery).