1. ABR - acidobazická rovnováha

1.1. Acidóza

Acidóza je klinický stav (stav organismu, tkáně, buňky), kdy dochází ke zmnožení kyselých či k úbytku zásaditých látek. Snížení pH krve se nazývá acidémie.

Metabolická acidóza (MAC)

Nejčastější příčinou je zvýšení neměřených aniontů (UA-; tj. laktátu, ketolátek, exogenních toxických látek …), hyperchlorémie; méně se uplatňuje zvýšení fosfátů či albuminu.

Kritériem je pokles hodnoty base excess (užívá se BE ECT - base excess extracelulární tekutiny, který se počítá pro modelovou tekutinu, kterou lze získat zředěním jednoho objemu krve dvěma objemy vlastní plazmy; jedná se o množství silných kyselin nebo bazí, kterými je nutno titrovat 1 litr plně okysličené krve při fyziologickém pCO2, aby se pH vrátilo k normě) a koncentrace aktuálních hydrogenuhličitanů (aHCO3-, jejich hodnota je funkcí pH a pCO2) pod dolní referenční mez (BE ECT < -2,5 mmol/l a aHCO3- < 22 mmol/l).

Kompenzací poruchy je hyperventilace (vede k hypokapnii, tedy poklesu pCO2), její rozvoj je rychlý (nastupují během minut a maxima účinnosti je dosaženo za 12 - 24 h od začátku poruchy, stejně dlouho trvá návrat k normě po odeznění) a může být neúplná a úplná (podíl RAL - respirační alkalózy). Renální korekce se uplatňuje až později, na korekci se rovněž mohou podílet játra či myokard. MAC se fyziologicky rozvíjí při svalové námaze a hladovění.

Respirační acidóza (RAC)

Klinický stav s relativním snížením alveolární ventilace vzhledem k produkci oxidu uhličitého (CO2) - vede tedy k  hyperkapnii (pCO2 v arteriální krvi > 5,8 kPa). Oxid uhličitý je primárně produkován v mitochondriích a je jedním z hlavních konečných produktů metabolismu cukrů, bílkovin a tuků; ke zvýšené produkci dochází při zvýšené teplotě, fyzické aktivitě, vlivem hormonů (katecholaminy, hormony štítné žlázy) nebo při parenterální výživě s vyšším obsahem glukózy.

Kompenzačním dějem je renální eliminace H+ s  retencí  hydrogenuhličitanů, která se rozvíjí několik dní (nastupuje během hodin a maxima účinnosti dosahuje za 3 - 5 dnů; nevýhodou je přetrvávání kompenzačního děje po odstranění příčiny respirační poruchy). Limitující je pH moči 4,5. Korekcí poruchy je vhodně indikovaná a prováděná umělá plicní ventilace (UPV); v akutním stavu se začínají projevovat poruchy vědomí při pCO2 8 kPa, u COPD (chronické obstrukční plicní choroby) při hodnotách 10 - 12 kPa. Fyziologicky k RAC dochází ve spánku, kdy je mírná hypoventilace.