1. Adaptační reakce organismu na těhotenství

Během přibližně 280 dnů těhotenství se z vajíčka v těle matky vyvine plod o průměrné hmotnosti 3,5 kg, obklopený 800 ml amniové tekutiny a podporovaný 650 g placenty v děloze, jejíž hmotnost vzroste z původních 40 g na 1,2 kg. K zajištění výživy a energie pro tento rozvoj a růst jsou zapotřebí velké adaptace mateřského metabolismu. Tyto adaptace jsou převážně vyvolány a řízeny komplexní interakcí hormonů, která vede k výrazným změnám metabolismu.

Produkce estrogenů a gestagenů, nutná pro správný vývoj těhotenství, je zprvu zajišťována žlutým těhotenským tělískem; jeho funkci pomáhá udržovat choriový gonadotropin (hCG), produkt placenty. Další funkcí hCG je inhibice T-lymfocytů a tím podpora imunotolerance matky vůči plodu. Po sedmi týdnech přebírá placenta sekreční funkci a žluté tělísko zaniká. Průběh koncentrace těchto hormonů během těhotenství ukazuje následující obrázek.

Relativní koncentrace hCG, estrogenů a progesteronu během těhotenství

Relativní koncentrace hCG, estrogenů a progesteronu během těhotenství

Produkce hormonů placentou má vliv nejen na rozvoj adaptačních mechanismů v těle matky. Pro nezralost některých enzymových systémů není plod schopen tvořit progesteron, důležitý prekurzor glukokortikoidů i mineralokortikoidů. Placentární tvorba progesteronu z cholesterolu zajišťuje tento důležitý prekurzor pro hormonální metabolismus plodu. Podobně placenta vytváří pro plod 17-hydroxypregnanolon; ten ho dovede dále přetvořit na androgeny a estrogeny, které naopak nedovede produkovat placenta.

Dalším hormonem produkovaným placentou je lidský placentární laktogen (hPL), mající podobnou strukturu jako růstový hormon. Má také účinky proteinoanabolické a připravuje mléčnou žlázu k laktaci.

Výsledkem adaptačních dějů je skutečnost, že referenční intervaly pro četné biochemické parametry se v těhotenství výrazně liší od hodnot nalézaných u netěhotných žen. Přehled těchto změn bude obsahem dalších odstavců.

Adaptace vyvolané v těle matky působením hormonů a jejich účel shrnuje přehledně následující tabulka. 

Fyziologické adaptace v těle těhotné ženy
Adaptace Účel
 expanze plazmatického objemu  zvýšit transportní kapacitu pro plyny, živiny a odstranění toxinů
 zvětšit objem cév s cílem pojmout více krve bez nárůstu krevního tlaku
 snížit viskozitu krve a tím i riziko trombózy
 zvýšení množství erytrocytů  zvýšit transportní kapacitu pro plyny (hlavně kyslík)
 zvýšený srdeční výdej  zvýšit utero-placentární cirkulaci a průtok krve kůží
 a ledvinami
 zvýšená syntéza plazmatických bílkovin   zvýšit koncentraci transportních bílkovin
 (zajistit optimální poměr volné a vázané frakce přenášených látek)
   zvýšením koagulability minimalizovat riziko krvácení
 hyperventilace  udržovat lehkou respirační alkalózu s cílem bránit těžké acidóze plodu