1. Akutní infarkt myokardu

1.5. Poškození myokardu při dalších onemocněních

Poškození myokardu prokázané jako vzestup cTn nad 99. percentil najdeme nejen u AIM, ale i u celé řady jiných onemocnění (Kazuistika 1). Zejména často najdeme zvýšené hodnoty cTn u pacientů (viz také obrázek):

  • se srdečním selháním – obvykle jde o chronické poškození, ale např. při akutním dekompenzovaném srdečním selhání může být jeho příčinou AIM. Pacienti pak mívají ischemické symptomy, změny na EKG a dynamika změn cTn prokazuje akutní poškození.
  • s chronickým onemocněním ledvin – příčinou zvýšení cTn je zejména chronické poškození myokardu, méně pokles glomerulární filtrace. Kritéria pro diagnózu AIM jsou u těchto pacientů stejná, jen vzhledem k chronickému zvýšení cTn dáváme větší důraz na dynamiku jeho změn. Nicméně i významná dynamika cTn může být způsobena akutním objemovým přetížením i srdečním selháním a diagnostika AIM musí proto být vždy komplexní (klinické známky, EKG, zobrazovací vyšetření).
  • kriticky nemocných – zvýšení cTn v akutních stavech (např. sepse, hypovolemický šok) je často způsobeno nepoměrem mezi potřebou O2 a jeho dodávkou myokardu (AIM 2. typu) ev. i kombinací s uzávěrem koronární tepny. Léčebnou prioritou je zde samozřejmě akutní stav.
  • s Tako-Tsubo syndromem – někdy označovaný jako „syndrom zlomeného srdce“, obvykle vzniká na podkladě silného emočního stresu (např. úmrtí blízké osoby), častěji nacházíme u žen středního věku. V patofyziologii se pravděpodobně uplatňuje vliv katecholaminů (vazokonstrikce, zvýšení metabolismu). Klinickým obrazem imituje STEMI. Na EKG jsou patrné ST elevace ve svodech zahrnujících více koronárních tepen. Koncentrace kardiálních troponinů většinou dosahuje nižších hodnot než u STEMI a elevace bývá patrná po kratší dobu. Relativně typický je obraz na echokardiografii a koronarografie je bez známek uzávěru koronární tepny, i když koincidence se závažnou koronární aterosklerózou není vzácná.

Některé příčiny zvýšení kardiálních troponinů. Z příčin AIM jsou zmíněny ruptura plátu s nasedajícím trombem a uzávěrem koronární tepny nebo nepoměr mezi potřebou 02 a jeho dodávkou. Ostatní příčiny jsou “neinfarktové”. Je vhodné zdůraznit, že v každém případě je zdrojem kardiálních troponinů srdeční sval.

Příčiny zvýšení kardiálních troponinů.