1. Akutní infarkt myokardu

1.1. Stanovení kardiálních troponinů

Pro stanovení troponinu T používáme elektrochemiluminiscenční imunoanalýzu (ECLIA), u troponinu I chemiluminiscenční imunoanalýzu (CLIA). Luminiscence je schopnost látek samovolně vydávat světlo; u chemiluminiscence je vyvolána chemickou reakcí, u elektrochemiluminiscence navíc průchodem elektrického proudu. CLIA i ECLIA patří k nejcitlivějším klinicky používaným imunoanalytickým metodám, které mohou stanovit i velmi nízké koncentrace analytu a jsou relativně málo náchylné k interferencím. Nicméně u ECLIA mohou vysoké dávky biotinu vést k falešně nízkým hodnotám troponinu T a významná hemolýza také falešně snižuje výsledek (snížení přibližně o 10 %). U troponinu I některých výrobců byly častěji popsány falešně vysoké hodnoty způsobené formováním makrokomplexů. Existuje i zkřížená reaktivita analytických protilátek mezi různými degradačními štěpy kardiálních troponinů. Musíme také zdůraznit, že přestože jsou diagnostické vlastnosti troponinu T a I u AIM srovnatelné, vydávané číselné hodnoty jsou odlišné. Jde o různé molekuly, s různými biologickými poločasy, s různými biologickými variabilitami – žádnou matematickou korekcí tedy nelze převádět koncentrace jednoho troponinu na druhý. Mezilaboratorní porovnatelnost u troponinu T je dobrá. U troponinu I jsou výsledky od různých výrobců bohužel nesrovnatelné a pro každou metodu je nutné používat různé rozhodovací meze.

Poslední generace analytických souprav pro kardiální troponiny jsou schopné stanovit velmi nízké koncentrace kardiálních troponinů a mají dobrou preciznost na 99. percentilu (variační koeficinet [CV] < 10 %). Označení „vysoce senzitivní“ („hypersenzitivní“, popř. „ultrasenzitivní“) se používá pro soupravy, které jsou schopny naměřit kardiální troponiny u minimálně 50 % zcela zdravých lidí. Nejcitlivější soupravy stanoví měřitelnou koncentraci kardiálního troponinu téměř u všech zdravých lidí. Zlepšená analytická citlivost tak umožňuje detekovat zvýšení kardiálních troponinů dříve a např. použití myoglobinu jako časného, ale nespecifického markeru AIM proto ztratilo význam. Ve velmi nízkých hodnotách (používaných např. pro vyloučení AIM) je nutné počítat s větší nejistotou výsledku.

Klinicky použitelné jsou ještě metody na stanovení kardiálních troponinů s CV 10 až 20 %. Přestože jsou nabízeny i POCT metody na stanovení kardiálních troponinů, nebyl dosud prokázán pozitivní vliv na osud pacienta při jejich použití. Příčinou může být právě jejich vyšší nepreciznost a následně i neporovnatelnost s výsledky centrální laboratoře.