Archiv: Starší záznamy webinářů

22.3.2018 Microarraye ke stanovení specifických IgE v rámci diagnostiky alergií

Přednášející: RNDr. Jana Bojčuková

Termín: 22. 3. 2018 od 14:00hod

Téma: Výskyt alergických onemocnění má stále rostoucí trend a lze je zařadit mezi civilizační choroby, jejichž výskyt v populaci stále narůstá. 

Alergie je definována jako nepřiměřená reakce imunitního systému na zevní antigen (alergen). Alergeny mohou být léky, hmyzí jedy, pyly, roztoči, plísně, potravinové alergeny (ořechy, mléko, obiloviny …). 

Organismus imunologicky predisponovaného jedince neadekvátně reaguje na opakované setkání s běžnými antigenní podněty.  Laboratorní diagnostika alergie je důležitou součástí vyšetření alergického pacienta. Průkaz a stanovení specifických IgE protilátek v séru patří mezi klasická alergologická laboratorní vyšetření. Specifické IgE protilátky lze stanovit několika způsoby. Zlatými standardy v laboratoři jsou vysokoafinitní fluoroenzymoimunoanalýza či chemiluminiscenční enzymová imunoanalýza. 

V posledních letech je na vzestupu vyšetřovaní specifických IgE pomocí tzv. mikročipových metod. Tyto mikročipové metody umožnují stanovit současně několik stovek alergenů v jedné reakční ploše, a to z velmi malého objemu séra. Na rozdíl od klasické diagnostiky, jsou zde vyšetřovány alergenní komponenty. V alergenním zdroji, např. pylu břízy, jsou stovky proteinů, ale jen několik z nich je zodpovědných za sensibilizaci pacienta a alergickou reakci. Tyto vybrané proteiny (komponenty alergické reakce) jsou využívány pro nový, přesnější typ diagnostiky a léčby. 


Záznam webináře