1. Koagulační kaskáda

V krvi je obsaženo mnoho různých plazmatických proteinů, k nimž patří i koagulační faktory, které tvoří úzce souvisící sled reakcí vedoucích k tvorbě trombinu a následné produkci fibrinu.
Aktivační proces je kaskádou proteolytických štěpných reakcí ve specifických místech peptidu, takže se z koagulačně neaktivních faktorů stávají jejich aktivované formy.
Tento mechanizmus aktivace se podobá procesu aktivace komplementu nebo procesu regulace krevního tlaku systémem renin/angiotenzin.
Enzym je v této reakci aktivovaný koagulační faktor a substrátem je dosud inaktivní prekurzor jiného koagulačního faktoru, který se stává aktivním poté, co se část jeho neaktivní molekuly proteolyticky naštěpila. Naštěpení indukuje konformační změny, které obnaží aktivní místa skrytá uvnitř proenzymu. Všechny koagulační faktory s proteázovou aktivitou patří do společné třídy serinových proteáz, které jsou charakterizovány určitou stejnou sekvencí aminokyselin v řetězci.
Kromě fyziologické aktivace mohou plazmatické koagulační faktory aktivovat i proteázy obsažené v mikroorganizmech, nádorových buňkách, leukocytech nebo poraněných tkáních.
Speciálním případem aktivace serinových proteáz jsou hadí jedy, které významně ovlivňují hemostázu a používají se jako aktivátory koagulačních faktorů in vitro.