Infiltrace vs. množství buněk
Čistota nádorové frakce separovaných buněk

Obr.

Existují ale i mezní případy, kdy se nedá jednoznačně řídit pouze infiltrací kostní dřeně plazmatickými buňkami. U vzorků s velmi nízkou infiltrací a zároveň velmi nízkou buněčností sortujeme buňky přímo na mikroskopická skla a ta následně využíváme pro FISH analýzy. U vzorků s nízkou infiltrací, ale velmi vysokou buněčností (množství buněk nad 30 x10 6 )

kombinujeme obě metody – magnetická separace na VarioMACSU výrazně, ale ne dostatečně sníží podíl negativních buněk v pozitivní frakci, která je následně dosortována metodou FACS na potřebnou čistotu. Obdobně je výhodná separace FACS pro vzorky s vysokou infiltrací, ale velmi nízkou buněčností (množství buněk do 1x106)

Buresova I et al. Bone marrow plasma cell separation – validation of separation algorithm. Clin Chem Lab Med 2012;50(6)

Obr.

V tabulce jsou hodnoceny čistoty pozitivní frakce separovaných buněk u vzorků zpracovávaných v roce 2012. Kdy medián čistoty u vzorků separovaných metodou MACS byl 88 %; u metody FACS 99 %. Při použití metody FACS se odlišují populace abnormálních (CD138+CD19-CD56+/-) a normálních (CD138+CD19+CD56-) plazmatických buněk u pacientů s novou diagnózou MM a dg. MGUS, ne však u pacientů s relapsem.