Zpracování vzorků pacientů s MGZpracovávaný materiál

Obr.

Laboratorní analýzy monoklonálních gamapatií jsou založeny na separaci plazmatických buněk (PB) z kostní dřeně (KD) nemocných. Patologické populace  jsou heterogenní a mohou obsahovat méně zralé formy B lymfocytů (Kovářová, 2009).  Dochází k postupné akumulaci jediného klonu terminálních B-lymfocytů, jejichž produktem je patologický monoklonální imunoglobulin zodpovědný za příznaky nemoci. Obecným problémem pro výzkumné analýzy u monoklonálních gamapatií je častý nedostatek nádorové frakce buněk, což je dáno umístněním nádorových buněk v kostní dřeni v kombinaci s nízkou infiltrací.

Kovarova L, Buresova I, Buchler T, et al. Phenotype of plasma cells in multiple myeloma and monoclonal gammopathy of undetermined significance. Neoplasma. 2009;56(6):526-32. 

Obr.

Biologickým materiálem, který se pro výzkumné účely zpracovává je zejména kostní dřeň a periferní krev. Tento odběr je prováděn v rámci rutinních odběrů. Kostní dřeň slouží jednak pro rutinní flowcytometrické vyšetření, jednak pro zpracování na plazmu a k separaci plazmatických buněk. Odběry periferní krve slouží rovněž pro rutinní flowcytometrické vyšetření k izolaci DNA a pro zpracování na plazmu a sérum.