Osnova témat

  • Výživa, vitamin D, diabetes a zobrazovací metody v osteologii

    Tyto stránky jsou určeny výhradně pro odborné pracovníky ve zdravotnictví ve smyslu zákona č.40/1995 Sb o regulaci reklamy v platném znění.

    Kurz je určen zejména pro lékaře všech oborů, analytiky v klinických laboratořích i NLZP pracovníky (všeobecné sestry, zdravotní laboranty, porodní asistenty). 

     

  • Selén a kostné tkanivo

    MUDr. Pavol Masaryk, Ph.D.

    Autor: MUDr. Pavol Masaryk, Ph.D. 


    Selén (Selenium, Se) je nekovový prvok s atómovým číslom 34, ktorého názov pochádza zo starogréckeho pomenovania Mesiaca (σελήνη). Od času objavu ( v roku 1817) sa dlho považoval za toxickú látku, až sa v roku 1957 dokázala jeho esencialita a neskor sa zaradil medzi najvýznamnejšie antioxidanty.
    Klíčová slova: mikroarchitektura, gluthathionperoxidáza, selenoprotein, karcinogeneze
  • Vplyv antidiabetickej liečby na kostný metabolizmus

     MUDr. Peter Jackuliak, Ph.D.

    Autor: MUDr. Peter Jackuliak, Ph.D.

    Diabetes mellitus je bezpochyby jedným z najnáročnejších zdravotných problémov v 21. storočí. Podľa publikácie IDF Diabetes Atlas asi 382 miliónov ľudí celosvetovo má DM a do roku 2035 sa predpokladá, že tento počet vzrastie na 592 miliónov (nárast o 55%). DM spôsobil v roku 2011 asi 4,6 miliónov úmrtí za rok. Existuje množstvo údajov potvrdzujúcich vysoký výskyt osteoporózy u pacientov s diabetes mellitus 1. aj 2. typu.  


    Klíčová slova: diabetes mellitus, glykémie, metformin, sulfonylurea, inkretiny, inzulin, glifloziny

  • Výživa a kostní metabolizmus

    prof. MUDr. Antonín Kazda, DrSc.

    Autor: prof. MUDr. Antonín Kazda, DrSc. 

    Pro vývoj kostní hmoty a její pevnost od narození do dospělosti jsou určující vlivy genetické, hormonální, výživa a fyzická aktivita. Oba posledně jmenované vlivy mohou do určité míry modulovat geneticky podmíněné předpoklady dosažení vrcholové kostní hmoty.Největší část diety tvoří makronutrienty: cukry, bílkoviny a tuky. Na příjmu energie se mají podílet cukry 50-60%, bílkoviny 10-15% a tuky 30%. Protože veřejnost se orientuje na jídlo, ne na nutrienty v něm obsažené, lze obecně doporučovat zastoupení skupin potravin v dietě: chléb, další jídla z obilí a brambory 35%, ovoce a zelenina 30%, maso a ryby 15%, mléko a mléčné výrobky 15%, tuk a sladká jídla 5%. 


    Klíčová slova: osteoporóza, obezita, chronický zánět, kouření, bílkoviny, arginin, lysin

  • Vitamin D a akutní koronární syndrom

    Autor: MUDr. Zuzana Lorinczová

    Vitamín D, známy už mnoho rokov je esenciálny, v koži produkovaný prohormón, ktorý zažíva v poslednom období renesanciu. Vitamín D3 je syntetizovaný v koži prostredníctvom ultrafialového žiarenia . Aktívna forma sa tvorí v pečeni a obličkách za regulačného vplyvu parathormónu. Hlavným biologickým účinkom aktívnej formy vitamínu D prostredníctvom väzby na VDR je kontrola kostného metabolizmu, homeostázy kalcia a fosforu. Kalcitriol reguluje viac ako 200 druhov génov. Je nutný pre správny chod v podstate celého organizmu, ked prihliadneme na jeho pleiotropný účinok. Posledné údaje z množstva klinických štúdií poukazujú na jeho nedostatok v populácii. Môže byť novým rizikovým faktorom pre mnohé ochorenia ako aj celkovú mortalitu. Prevalencia akútneho koronárneho syndrómu v klinickej praxi stúpa. V niektorých prácach je poukázaný  možný súvis zníženej hladiny tohoto vitamínu a vzniku akútneho koronárneho syndrómu.

    Klíčová slova: kardiovaskulární riziko, ateroskleróza, metabolický syndrom, hypovitaminóza

  • Scintigrafie skeletu a její role mezi zobrazovacími metodami

    MUDr. Eva Hoffmannová

    Autor: MUDr. Eva Hoffmannová 


    Jde o přehlednou přednášku zahrnující obecné informace o patofyziologickém podkladu metodiky scintigrafie skeletu a o principu zobrazení, dále je uveden základní přehled používaných radiofarmak a jejich farmakokinetika. V další klinické části jsou prezentovány základní chorobné jednotky a jejich typický scintigrafický obraz, včetně vývoje scintigrafických změn vlivem času a léčby, krátce je zmíněn také princip léčby pomocí otevřených zářičů. Na ukázkách jsou rozebrány příklady některých metabolických chorob kosterního systému.
    Vzhledem k vysoké senzitivitě metody, která dosahuje až 98%, je spektrum využití velmi široké a scintigrafie je obecně využívána jako metoda k vyhledávání metabolicky aktivních kostních lézí jakéhokoli původu. Základní indikací je detekce kostních metastáz v rámci stagingu onkologicky nemocných, ale scintigrafie je přínosná prakticky u všech typů postižení skeletu s možnými lokálními projevy (traumaty počínaje a aseptickými nekrózami konče). Největším úskalím při hodnocení nálezů jsou tzv. studené léze, které většinou odpovídají osteolytickým ložiskům bez reaktivní kostní novotvorby v okolí.
    Z hlediska přístrojové techniky rozvoj kostní scintigrafie významně ovlivnila možnost celotělového a tomografického vyšetření na přelomu 80. a 90. let. Další zásadní mezník v diagnostice znamenal rozvoj hybridních systémů, které přinesly významný kvalitativní posun – jednak v přesnější a detailnější lokalizaci lézí, jednak ve zvýšení specifičnosti nálezu.

    Klíčová slova: radiofarmaka, metastázy, trauma, fraktura, hybridní zobrazení
  • Využití 99mTc-MIBI SPECT/CT v kombinaci s 3D subtrakční analýzou 99mTc-MIBI

    MUDr. Daniela Chroustová

    Autor: MUDr. Daniela Chroustová


    Cíl: Detekce hyperfunkce příštítných tělísek pomocí 99mTc – MIBI SPECT/low dose CT techniky doplněnou 3D subtrakční analýzou u pacientů s osteoporózou.
    Soubor pacientů a metodika: V souboru 89 pacientů (84 žen a 5 mužů) s denzitometricky diagnostikovanou osteoporózou byly vyšetřeny sérové hodnoty Ca, P, PTH, celkového vitaminu D. U všech byla provedena scintigrafie příštítných tělísek pomocí 99mTc-MIBI s časným a pozdním SPECT/low dose CT a jiný den scintigrafie štítné žlázy pomocí 99mTc-pertechnetatu na 2hlavé gama kameře Infinia Hawkeye GE. Akvizice a rekonstrukce obrazů byla provedena podle standardního protokolu s využitím volume rendering metody. Obrazy byly hodnoceny vizuálně a pomocí 3D subtrakční analýzy s odečtem obrazů 99mTc04 SPECT od časného 99mTc MIBI SPECT.
    Závěr: V našem souboru pacientů s osteoporózou převládaly ženy s jednoložiskovými nálezy odpovídající primární hyperparathyreóze (v 90% potvrzeno histologicky u operovaných pacientů). 3D subtrakční analýza podstatně zlepšuje detekci zdroje nadprodukce PTH.


    Klíčová slova: PTH, scintigrafie, kalcémie, adenom

  • Porovnanie FRAX a TBS v stanovení rizika fraktúry u žien s postmenopauzálnou osteopéniou

    MUDr. Martin Kužma, Ph.D

    Autor: MUDr. Martin Kužma, Ph.D. 

    Úvod: Viac ako polovica osteoporotických fraktúr vzniká u pacientov s osteopéniou, avšak osteopénia nie je indikáciou k antiporotickej liečbe. Jednou z metód, ktorá dokáže identifikovať pacientov so zvýšeným rizikom fraktúry je FRAX. V poslednej dobe sa do popredia dostáva nova metóda neprimeho stanovenia kvality kosti, trabekulárne kostné skóre, ktorá dokáže stanoviť pacienta vo zvýšenom riziku fraktúry na základe degradácie trabekulárnej kostnej mikroarchitektoniky.
    Ciele: Porovnanie FRAX a TBS pri rozoznávaní pacientov s vysokým rizikom fraktúry u postmenopauzálnych žien s osteopéniou.
    Metódy: Retrospektívna analýza postmenopauzálnych žien z denzitometricky stanovenou osteopéniou podľa WHO kritérii. Podĺa odporúčaní NOF na základe analýzy FRAX pacienti s cutoff hodnotami viac ako 20% pre veľkú osteoporitckú fraktúru a 3% pre fraktúru bedra boli hodnotení ako vysoko rizikoví. Na základe dočasného konsenzu pacienti s osteopéniou a veľmi nízkym TBS po vylúčení sekundárnej príčiny, by mali byť liečení. K stanoveniu TBS z DXA skenov L-chrbtice sme využili software TBS Insight®.
    Výsledky: Do štúdie bolo zaradených 157 postmenopauzálnych žien (priem. vek 65,9 r., BMI 26,7 kg/m2, T-skóre: krčok -1,2 ; L-chrbtica 1,4, TBS 1,24). Celkovo na základe FRAX bolo identifikovaných 44 (28%) pacientov indikovaných k liečbe. Z nich, 20 (12,7%) pacientov patrilo do skupiny s veľmi nízkym TBS. Ďalších 32 (20,3%) pacientov s veľmi nízkym TBS bolo identifikovaných v skupine s nízkym rizikom na základe FRAX analýzy.
    Záver: V uvedenom súbore identifikoval FRAX 44 (28%) osteopénických pacientov vo vysokom riziku fraktúry, ktorí by mali byť liečení antiporotickou liečbou. Na základe TBS bolo v tejto skupine identifikovaných 20 pacientov a ďalších 32 (20,3%) pacientov s veľmi nízkym TBS v nízkorizikovej FRAX skupine. Spojenie TBS s FRAX prináša novú informáciu v identifikácii pacientov s vysokým rizikom fraktúry a vedie k zlepšeniu vyhľadávania pacientov, ktorí by mali byť liečení antiporotickou liečbou. V súčasnosti sa TBS implementuje do FRAX ako samostatný rizikový faktor fraktúry.

    Klíčová slova: fraktura, FRAX, TBS, osteoporóza, BMD
  • Metodické otázky použití TBS v klinické praxi a jeho přínos pro diagnostiku a léčbu v domácích podmínkách

  • Závěrečný test, zpětná vazba, certifikát

  • Jak citovat tento kurz

    Výživa, vitamin D, diabetes a zobrazovací metody v osteologii. PO>STUDIUM [online] 9. únor 2018 , poslední aktualizace 9. únor 2018 [cit. doplňte aktuální datum]. Dostupný z WWW: https://postudium.cz/course/view.php?id=471 ISSN 1803-8999.