Osnova témat

  • Osteoporóza - léčba

    Tyto stránky jsou určeny výhradně pro odborné pracovníky ve zdravotnictví ve smyslu zákona č.40/1995 Sb o regulaci reklamy v platném znění

    Kurz je určen zejména pro lékaře všech oborů, analytiky v klinických laboratořích i NLZP pracovníky (všeobecné sestry, zdravotní laboranty, porodní asistenty).

  • MUDr. et. MDDr. Jan Jambura

    Autor: MUDr. et. MDDr. Jan Jambura 

    Osteonekróza čelistí vznikající jako nežádoucí účinek systémové farmakoterapie (MRONJ) je raritní, ale závažná komplikace postihující pacienty s antiresorptivní a/nebo biologickou léčbou ovlivňující kostní metabolismus. Léčba těchto lézí je obtížná, často zdlouhavá, dosud bez  jednoznačného konsenzu mezi odbornou veřejností. Důraz je proto kladen na preventivní opatření. 

    Klíčová slova: antiresorpční lék, antiangiogenní lék, hygiena, sanace chrupu, čelist, bisfosfonáty

    Soubor: 1 URL: 1
  • MUDr. Lukáš Hauer

    Autor: MUDr. Lukáš Hauer 

    Osteonekróza čelistí způsobená léčivy je vzácná, ale závažná komplikace léčby onkologických i osteologických pacientů. Toto onemocnění, které má stále se zvyšující incidenci, může nejen významně snižovat kvalitu života, ale v ojedinělých případech může být i život ohrožující.

    Klíčová slova:
    absces, nekróza, čelist, ATB
    Soubor: 1 URL: 1
  • MUDr. et MUDr. Vojtěch Peřina

    Autor: MUDr. et MUDr. Vojtěch Peřina

    Medikamentózně podmíněná osteokróza čelisti (ONJ) je nejčastěji komplikací onkologické terapie (cca 5 – 10 % léčených pacientů). U pacientů léčených inhibitory kostní resorpce pro osteoporózu se vyskytuje výrazně méně často (udává se prevalence cca 0,5%), ale zcela výjimečná není ani u této skupiny pacientů. Nejčastěji se objevuje po extrakci zubu u pacientů léčených dusíkatými bisfosfonáty, ale v poslední době byla pozorována i v souvislosti s medikací RANKL inhibitory a tyrosinkinázovými inhibitory.  ONJ se projevuje jako variabilně bolestivé ložisko obnažené, nekrotické kosti v oblasti dutiny ústní. V závislosti na rozsahu působí různé potíže od prostého diskomfortu po neuropatické bolesti a fraktury čelistních kostí. Základem terapie ONJ je dlouhodobá ATB profylaxe a snesení veškerých nekrotických hmot a ž do zdravé kosti. I když je terapie ONJ v poslední době relativně úspěšná, ONJ stále značně snižuje kvalitu života postižených pacientů. Vzhledem ke zdlouhavé léčbě (v průměru kolem ½ roku) ONJ, je zásadní její prevence. Základem je pečlivé vyšetření pacienta u zubního lékaře, včetně RTG snímků a extrakce všech zubů s pochybnou perspektivou. Vyšetření je podobné jako tzv. vyloučení odontogenních ložisek fokální infekce a měl by ho zvládnout každý zubní lékař. Problémem je stále ne zcela ideální informovanost o této problematice u všech zúčastněních stran.


    Klíčová slova:  bisfosfonáty, denosumab, prevence

    Soubor: 1 URL: 1
  • MUDr. Jiří Jenšovský, CSc.

    Autor: MUDr. Jiří Jenšovský, CSc.

    Klíčová slova: sport, atletika, amenorea, menstruace, DXA

    Soubor: 1 URL: 1
  • Doc. MUDr. Václav Vyskočil, Ph.D.

    Autor: Doc. MUDr. Václav Vyskočil, Ph.D.

     Autoři uvádějí přehled příznaků a charakteristiku atypických zlomenin. Léčba spojovaná s atypickými zlomeninami sestává z glukokortikoidů, inhibitorů protonové pumpy a bisfosfonátů. Autoři představují vlastní soubor pacientů za posledních 7 let skupinu 4753 pacientů léčených perorálními bisfosfonáty různě dlouhou dobu. Alendronátem bylo léčeno celkem 2406 pacientů a ibandronátem 2347 pacientů. Celkem utrpělo po dobu sledování zlomeninu shodně 15 pacientek v každém souboru. Rozborem rentgenových snímků u alendronátové skupiny bylo zaznamenáno 15 zlomenin. Pouze 3 z nich byly hodnoceny jako atypické. V souboru pacientů léčených ibandronátem bylo zaznamenáno 8 zlomenin, přičemž pouze 1 zlomenina byla hodnocená jako atypická. Atypickou subtrochanterickou zlomeninu považují autoři jako následek chybné volby terapie u daného pacienta.

    Klíčová slova: bisfosfonáty, atypická zlomenina, inhibitory protonové pumpy, glukokortikoidy, lékové prázdniny
    Soubor: 1 URL: 1
  • MUDr. Lenka Fraňěková, Ph.D.

    Autor: MUDr. Lenka Franěková, Ph.D. 

    Po 5 letech podávané léčby bisfosfonáty by mělo být důkladně zváženo individuální riziko osteoporotické zlomeniny a ev. komplikací z dlouhodobého podávání této léčby.  Na možnou nekompletní atypickou zlomeninu femuru je třeba myslet u pacientů  s bolestí v třísle a stehně léčených  7 a více let bisfosfonáty, přestože neprodělali žádný úraz. Riziko takové zlomeniny se ještě zvyšuje, pokud pacient užívá současně glukokortikoidy nebo inhibitory protonové pumpy. Rovněž hypokalcemie byla identifikována jako rizikový faktor pro vznik atypické zlomeniny femuru. Zaleží i na geometrii dolní končetiny, která se zatím rutinně nehodnotí. Při podezření na atypickou frakturu je třeba žádat rentgenové vyšetření kyčle a současně celého femuru. Při průkazu atypické zlomeniny by měl být doplněn snímek druhostranného femuru, jelikož může být rovněž postižen.  Správné je bisfosfonát vysadit a zvážit terapii teriparatidem. Nekompletní fraktury s minimální symptomatologií se řeší konzervativně odlehčováním končetiny, ve většině  případů je však nutné operační řešení hřebováním.

    Klíčová slova:
    atypická zlomenina, femur, bisfosfonáty
    Soubor: 1 URL: 1
  • Autor: MUDr. Jana Brunová

    Orgánová transplantace (Tx) je v současné době již standardní léčbou chronického renálního selhání u diabetických pacientů. Léčba osteoporózy a osteopenie se stává častým klinickým problémem vzhledem ke zlepšenému přežívání těchto pacientů i transplantovaných štěpů. Na jejím výskytu se podílejí poruchy kostního metabolismu a pokles kostní hmoty již v předtransplantačním období, které často nejsou diagnostikovány ani léčeny. Za hlavní posttransplantační nepříznivé rizikové faktory spojené s další ztrátou kostní hmoty jsou pokládány hlavně velké dávky kortikoidů v časném postransplantačním období a druh imunosupresivní léčby. V pozdějším období pak pokles funkce štěpu ledviny a přetrvávající hyperparathyreóza. V léčbě se uplatňují hlavně bisfosfonáty, ale u některých pacientů není tato léčba možná pro zhoršenou renální funkci a trvale vyšší hodnoty kreatininu. Možným lékem volby je v těchto případech Denosumab.
    Klíčová slova: BMD, PTH, kreatinin, transplantace ledvin, kortikoidy, DEXA
    Soubor: 1
  • MUDr. Lenka Sterančáková

    Autor: MUDr. Lenka Sterančáková

    Generalizovaná osteoporóza je známou extraartikulárnou komplikáciou reumatoidnej artritídy (RA). Nakoľko na miestnom a generalizovanom úbytku kostnej hmoty pri RA sa podieľajú rovnaké cytokíny, je možné predpokladať, že biologické lieky by mohli mať priaznivý vplyv na rozvoj sekundárnej osteoporózy. 

    Klíčová slova: osteoporóza, TBS, BMD, DMARD´s, vitamin D3

    Soubor: 1 URL: 1
  • Autor: MUDr. Jana Čepová, Ph.D. MBA 


    Dnešní stav léčby a prevence osteoporózy je podmíněn novými poznatky o patofyziologii osteoporózy, o aktuálních diagnostických i laboratorních možnostech, o lécích, které ovlivňují tvorbu a metabolický kostní obrat a pravděpodobně i strukturu kosti.
    V praxi se často setkáváme s deficiencí vitaminů. Vitaminy D a K nejsou výjimkou. Velmi častá je porucha metabolismu kostí, která vzniká komplexně mimo jiné i z nedostatku vitaminu D a K u pacientů.
    Odhaduje se, že jen asi 30-70 % vitaminu K přijatého potravou je absorbováno ve střevě. Podle některých studii je 40-50 % denní potřeby vitaminu K kryto potravou a zbytek je produkován intestinální mikroflórou.
    Vitamin K je nepostradatelný pro tvorbu koagulačních faktorů. Dále vitamin K ovlivňuje proteiny C a S, které jsou přirozenými inhibitory koagulace. Nedostatek těchto faktorů vede k vyššímu riziku vzniku trombóz. Ve střevě se vitamin K podílí na přeměně glukózy na glykogen.
    Vitamin K se také účastní tvorby nové kostní hmoty a její údržby díky svému podílu na
    metabolismu osteokalcinu. Umožňuje konverzi glutamátu vázaného v proteinu na
    karboxyglutamát, který je důležitý pro funkci některých tkání. Jedním z těchto důležitých
    proteinů je i kostní protein osteokalcin, který usnadňuje vazbu vápníku v kostní
    hydroxyapatitiové matrix. Tímto způsobem se vitamin K podílí na vývoji zráni a udržování
    kvality kostní tkáně a na pozitivní vliv při léčbě osteoporózy.

    Klíčová slova: bakterie, fermentace, mineralizace, osteokalcin, sója, natto
    Soubor: 1 URL: 1
  • MUDr. Petr Kasalický, CSc.

    Autor: MUDr. Petr Kasalický, CSc


    Klíčová slova: bisfosfonáty, ibandronát, drug holliday, CTX
    Soubor: 1 URL: 1
  • Osteoporóza - léčba. PO>STUDIUM [online] 12. únor 2018 , poslední aktualizace 12. únor 2018 [cit. doplňte aktuální datum]. Dostupný z WWW: https://postudium.cz/course/view.php?id=470 ISSN 1803-8999.