Osnova témat

  • Doporučené postupy a Fracture Liaison Services (FLS)

    Tento kurz je určen výhradně pro odborné pracovníky ve zdravotnictví ve smyslu zákona č.40/1995 Sb o regulaci reklamy v platném znění.

    Kurz je určen zejména pro lékaře všech oborů, analytiky v klinických laboratořích i NLZP pracovníky. 

  • Diagnostika a léčba postmenopuzální osteoporózy - nové Stanovisko SMOS

    MUDr. Jan Rosa

    MUDr. Jan Rosa 

    Poslední verze Doporučených postupů pro diagnostiku a léčbu postmenopauzální osteoporózy byla publikována v roce 2007, dodatek zahrnující nové léčebné modality v roce 2012. Za posledních 8 let došlo k dalšímu vývoji názorů na implementaci diagnostických metod a do praxe byly zavedeny metody nové. Rozšířily se nové informace o účinnosti a bezpečnosti užívaných léků postmenopauzální osteoporózy. Společnost pro metabolická onemocnění skeletu (SMOS) ČLS JEP rozhodla o vypracování aktualizované verze Stanoviska k diagnostice a léčbě postmenopauzální osteoporózy. Ta zahrnujesložku diagnostickou i složku terapeutickou. Při vytváření Stanoviska bylo přihlédnuto i k  diskrepancím mezi terapeutickými indikacemi uvedenými v Souhrnech o přípravku (SPC) jednotlivých preparátů a aktuálním úhradovým omezením pojišťoven.

    Klíčová slova: osteoporóza, glukokortikoidy, PPI, DXA, lékové prázdniny 


  • Příprava doporučených postupů pro diagnostiku a léčbu poruch kostního metabolismu u pacientů s chronickým onemocněním ledvin

    prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc., Dr. h.c.

    Autor: prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc., Dr. h.c. 

    Mezioborová spolupráce klinických osteologů a nefrologů je naprostou nezbytností, přesto však nemá prozatím stanovena jasná pravidla, která by byla základem jak správné klinické praxe, tak podkladem pro jednání s organisátory a plátci zdravotní péče. Proto Společnost pro metabolická onemocnění skeletu ČLS JEP a Česká nefrologická společnost uspořádaly společný pracovní den (v Hradci Králové 10. června 2015) jehož průběh vyústil v ustavení přípravného výboru pro tvorbu společných Doporučených postupů pro prevenci, diagnostiku a léčbu pacientů s CKD-MBD. V současné době probíhá definice přesných cílových aktivit a sběr dat (literárních, klinických, studijních a praktických).

    Klíčová slova: CKB MBD, selhání ledvin, PTH, bisfosfonáty, denosumab, glomerulární filtrace


  • Návrh doporučených postupů v prevenci (a léčbě) léky podmíněné osteonekrózy čelistních kostí

    prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc., Dr. h.c.

    Autor: prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc., Dr. h.c. 

    Léky podmíněná osteonekróza čelistních kostí je charakterizovaná přítomností nehojící se obnažené čelistní kosti v ústní dutině u pacientů dlouhodobě užívajících léky, které tento stav mohou jako nežádoucí vedlejší účinek vyvolat. V klinické osteologii jsou takovými léky přípravky s antiresorpčními účinky na kost, především bisfosfonáty či denosumab. Incidence ONJ vyvolané léky je pacientů s metabolickými onemocněními kostí nízká, literární údaje potvrzují výskyt jen mírně zvýšený (0.001% - 0.01%) proti obecné populaci (< 0.001%). Výrazně vyšší je riziko u onkologických pacientů s vysokými dávky antiresorptiv (1 – 15%). I u metabolických chorob kostí však riziko stoupá při dlouhodobé léčbě, špatné ústní hygieně, při případné současné terapii glukokortikoidy nebo antiangiogenními léky či radioterapii v oblasti obličeje.

    Klíčová slova: Osteonekróza, bisfosfonáty, denosumab, osteoporóza


  • Odborné usmernenie pre diagnostiku a liečbu pacientov s vybranými nádorovými ochoreniami

    MUDr. Beata Špániková, Ph.D.

    Autor: MUDr. Beata Špániková, Ph.D.  

    Medzi onkologickými ochoreniami sú aj také, pri ktorých pacienti dlhodobo prežívajú, preto sa môžu manifestovať prejavyneskorej toxicity protinádorovej liečby. Jednou z nich je vznik sekundárnej osteoporózy ako dôsledku využívania hormónovej manipulácie v liečbe karcinómu prsníka inhibítormi aromatázy a  karcinómu prostaty androgéndeprivačnou liečbou. Riziko poklesu kostnej denzity (BMD) sa prejavuje aj po chemickej kastrácii – pri systémovej chemoterapii, alebo po bilaterálnej ovarektómii či orchiektómii, alebo aj po dlhoročnej tyreosupresívnej liečbe u pacientov po totálnej tyreoidektomii pre malígnu strumu. Od júna 2014 je platné Odborné usmernenie pre diagnostiku a liečbu pacientov s vybranými nádorovými ochoreniami, ktoré bolo schválené MZ SR. Odporúča sa meranie kostnej denzity pred začatím liečby a potom v intervale 1-2 rokov. V liečbe preferujeme podávanie antiresorpčnej liečby bisfosfonátmi alebo denosumabom. Životosprávu s primeranou pohybovou aktivitou, a ak nie je kontraindikácia, suplementáciu vápnika s D vitamínom odporúčame v rámci prevencie kostnej straty pre všetkých onkologických pacientov.

    Klíčová slova:
    Karcinom prsu, karcinom prostaty, inhibitory aromatázy, bisfosfonáty, denosumab, sekundární osteoporóza, vitamin D, vápní

  • Program koordinované péče o osteoporotické zlomeniny - FLS

    MUDr. Richard Pikner, Ph.D.

    Autor: MUDr. Richard Pikner, PhD. 

    Pouze 12 % mužů a 24 % žen potencionálně indikovaných k léčbě osteoporózy se léčí, přičemž antiporotická terapie snižuje riziko vzniku další zlomeniny o 30 -70 %. Základní strategií ke snížení rizika vzniku osteoporotické zlomeniny je zajištění dostatečného příjmu vápníku a vitaminu D a aktivního pohybu v celé populaci (primární prevence). Hlavními léčenými strategiemi je prevence pádů a identifikace rizikových jedinců. Nejvíce rizikoví jsou jedinci s již prodělanou osteoporotickou zlomeninou. Proto je základní strategií zavedené nového systému organizace zdravotní péče. Jde aktivní vyhledávání pacientů po prodělané osteoporotické zlomenině (sekundární prevence). Jde o systém koordinátorem organizované vyhledávání, diagnostika a léčba pacientů s již  prodělanými osteoporotickými frakturami - Fracture Liaison Services (FLS).
     Koordinátor, nejčastěji zdravotní sestra, má působnost v daném zdravotnickém zařízení, až po definovaný region. Její činnosti napomáhá multidisciplinární tým v čele se specialistou na léčbu osteoporózy.

    Cílem prezentace je seznámit českou odbornou veřejnost s projektem FLS. Jak jej lze implementovat a jaké jsou zdroje informací o projektu FLS.

    Klíčová slova: Fracture liaison services, FLS, osteoporóza, zlomenina, proximální femur, denzitometrie


  • Systém péče o osteoporotické zlomeniny ve FN Plzeň

    doc. MUDr. Václav Vyskočil, Ph.D.

    Autor: doc. MUDr. Václav Vyskočil, Ph.D.  

    V systému péče o pacienty s osteopatickými zlomeninami jsme vyšli jednak z vlastních zkušeností s 6 letým sledováním pacientů po zlomenině proximálního femuru a ostatními osteoporotickými zlomeninami a dále ze zkušeností s měřením kostní denzity u pacientů s prodělanou zlomeninou obratlového těla před rozhodnutím o typu operačního řešení. Vycházeli jsme z předpokladu,že systém bude funkční pouze u těch pracovišť, které tyto zlomeniny rutinně ošetřují, tedy traumacenter, a dále z možnosti, resp. dostupnosti vyšetření a následné léčby těchto pacientů ve zdravotnickém zařízení. Pacientům se zlomeninou proximálního femuru je při přijetí zhotoven nejen rentgenový snímek obou kyčelních kloubů k verifikaci zlomeniny, ale i snímky hrudní a bederní páteře, aby je nebylo nutno zhotovovat při následném denzitometrickém vyšetření. Přítomnost současných zlomenin obratlových těl ovlivní po chirurgickém ošetření zlomeniny rozhodování o dalším způsobu farmakologické léčby ev. diferenciální diagnóze přítomné osteoporózy. Významnou roli v rozhodování hraje odebraná anamnéza s ohledem na předchozí zlomeninu distálního předloktí. 


    Klíčová slova: Osteoporóza, FLS, zlomenina, proximální femur, DXA, vitamin D

  • Zabraň další zlomenině

    MUDr. Eva Dokoupilová

    Autor: MUDr. Eva Dokoupilová

    IOF (International Osteoporosis Foundation) zahájila v roce 2012 globální kampaň Capture the fracture pro prevenci sekundárních fraktur u pacientů s osteoporózou. První část přednášky si klade ambice představit výhody projektu Capture the fracture a zdůraznit naléhavost prevence sekundárních zlomenin. Pozornost bude věnována také aktuální situaci v České republice. Stěžejním bodem přednesu je však samotná realizace programu prostřednictvím Fracture liaison services – kdy koordinátor funguje jako spojka mezi systémy zdravotní péče a pacientem s cílem zajistit hodnocení rizika další zlomeniny, denzitometrické vyšetření a nezbytnou osvětu populace v oblasti osteoporózy. Systematický přístup k prevenci sekundární zlomeniny ústí nejen v menší počet příslušných zlomenin, ale napomáhá také efektivně snižovat výdaje systému zdravotní péče.


    Implementace projektu Capture the Fracture prostřednictvím Fracture Liaison Services a Best Practice Framework v Uherském Hradišti.

    Klíčová slova: osteoporóza, zlomenina, bisfosfonáty, DXA, FLS, zlomenina proximálního femuru

  • FLS - výsledky celého projektu

    MUDr. Peter Maresch, CSc.

    Autor: MUDr. Peter Maresch, CSc. 

    V priebehu mesiacov okt. - december 2014 sme spracovali skupinu pacientov (n = 126) ošetrených na našom pracovisku s osteoporotickou /OP/ zlomeninou,v rámci modifikovaného programu FLS pre podmienky klinického ortopedicko-traumatologického pracoviska. Ciele sledovania boli - identifikácia pac. s OP zlomeninou-správne ošetrenie OP zlomeniny - vykonanie / doporučenie/ DXA vyšetrenia - iniciácia antiosteoporot.liečby-edukácia pacienta resp.jeho rodiny - dispenzarizácia pacienta. Po 6 mesiacoch sme pozývali pacientov na kontrolne ambul.vyšetrenie na našu kliniku, kde sme zisťovali - celkový stav pacienta - výsledok konsolidácie OP zlomeniny - absolvovanie vyšetrenia DXA - akceptáciu doporučenej antiosteoporotickej liečby - vznik následnej OP zlomeniny.


     

    Klíčová slova:Osteoporóza, zlomenina, FLS, zlomenina proximálního femuru


     

  • Sekundární prevence osteoporózy

    prof. MUDr. Pavel Horák, CSc.

    Autor: prof. MUDr. Pavel Horák, CSc.

    Primární či sekundární prevence osteoporotické zlomeniny je hlavním cílem léčby postmenopauzální osteoporózy. Její indikace je v našich podmínkách založena na průkazu osteoporózy kostní denzitometrií či na anamnéze prokazatelné osteoporotické zlomeniny. Zcela zásadní je prevence další zlomeniny u nemocných, kteří prodělali frakturu krčku femuru či osteoporotickou kompresní frakturu obratlových těl či další významnou osteoporotickou zlomeninu, neboť u těchto nemocných je riziko další fraktury významně zvýšené. Tzv. kasdáda fraktur vede postupně k výraznému funkčnímu omezení nemocného, polymorbiditě, hospitalizmu, má těžké dopady na jeho psychiku a výrazným způsobem přispívá k předčasné smrti. Základem nefarmakologické intervence v prevenci vzniku nové osteoporotické fraktury je nutrice a fyzická aktivita a odstranění či snížení rizika pádu. Vápník a vitamin D představují v léčbě osteoporózy přípravky, které by měly tvořit základ jakékoliv léčby. Současné možnosti sekundární prevence fraktur pomocí farmakoterapie zahrnují celé spektrum léčiv používaných v léčbě osteoporózy. Efektivní použití uvedených léčiv i nefarmakologická intervence vyžaduje volbu správné strategie jejich použití a správnou identifikaci rizikových nemocných. Stále velké množství nemocných, kteří prodělali osteoporotickou frakturu, nejsou adekvátně léčeni. Problémem se všeobecně chybění spojovacího článku mezi ošetřením a léčbou fraktury a identifikací osteoporózy a zajištění její adekvátní léčby. Aktivita Capture the Fracture se snaží celosvětově tento problém řešit. Takto identifikovaný pacient by měl podstoupit základní vyšetření k vyloučení sekundární příčiny osteoporózy, které se podílejí na vzniku osteoporózy u postmenopauzálních žen až v 20% případů. Velký význam má edukace nemocných, tištěné informační materiály či pravidelný kontakt s nemocným. Prezentace se věnuje také konkrétní formě organizace a podchycení nemocných po osteoporotické zlomenině na pracovišti autorů sdělení.

    Klíčová slova: Denosumab, bisfosfonáty, osteoporóza, raloxifen, stroncium, fraktura

  • Capture The Fracture

    MUDr. Petr Fojtík

    Autor: MUDr. Petr Fojtík

    Před započetím programu byla návratnost pacientů s opakovanou zlomeninou v roce 2007- 67%. Konečný počet pacientů v naší studii je 91,58 žen. Lokace fraktur: L1-39%, Th 12-21%. L2-12,5%, L3-8.9%, zlomeniny dvou obratlů 10,6% a jedna pacientka měla 3 zlomené obratle. Před ukončením hospitalizace dochází k upozornění osteologického pracoviště, že bude pacient propuštěn do domácí péče. Před odchodem je instruován sestrou, že bude pacientem osteologického centra a je zahájena léčba nebo pokračováno v základní léčbě vitamínem D a vápníkem. Během 14 dnů až měsíce je pak u pacienta provedeno komplexní osteologické. Na základě těchto dat je pak stanoven režim. Při průběžné péči je pak nutno brát v potaz algoritmus výchozího klinického pracoviště. V našem případě to bylo oddělení neurochirurgické. Po ekonomické stránce, pokud pacient přežívá, je v následné péči bez zlomenin. Na rozdíl od pacientů s opakovanými zlomeninami je ekonomický profit cca 33-48 tisíc Kč na jeden měsíc. Hrubý propočet pro celou republiku je cca 0.75-1 miliarda ušetřených Kč na rok. Vzhledem k tomu, že náš komplexní program Capture the fracture prošel oponenturou na třech evropských resp. světových kongresech, vypracovali jsme ve spolupráci s poradci MZ České repubiky a vedením ÚZIS celostátní program pro tuto problematiku a předložili výboru SMOS.

    Klíčová slova: FLS, zlomenina, osteoporóza, DXA

  • Závěrečný test, zpětná vazba, certifikát

  • Jak citovat tento kurz

    Doporučené postupy a Fracture Liaison Services (FLS). PO>STUDIUM [online] 12. únor 2018 , poslední aktualizace 12. únor 2018 [cit. doplňte aktuální datum]. Dostupný z WWW: https://postudium.cz/course/view.php?id=469  ISSN 1803-8999.