Vážené kolegyně, vážení kolegové,

  dne 10. června proběhl v Hradci Králové Společný pracovní den Společnosti pro metabolická onemocnění skeletu ČLS JEP a České nefrologické společnosti. Téma vzájemné spolupráce je velmi aktuální a živé – svědčí o tom i skutečnost, že akce se zúčastnilo nejen vedení (representanti výborů) obou odborných společností, ale především plno interesovaných účastníků – přes poněkud atypický termín bylo na akci asi 80 účastníků.

Přednášeli vybraní řečníci z obou společností a diskuse potvrdila, že je opravdu velmi mnoho společných problémů a míst, kde se v péči o pacienty setkáváme. Potvrdila se současně známá skutečnost, že nám chybí bližší vzájemné poznání a především doporučení, jak postupovat v diagnostice a léčbě pacientů, u kterých se kombinuje metabolické onemocnění skeletu a chronické renální onemocnění – ať již jde o přímou či nepřímou souvislost.

Rozhodující většina přednášejících dala souhlas k tomu, aby jejich presentace byla zaznamenána a v dohledné době (1-2 měsíců) ji zpřístupníme jak na webové stránce SMOS, tak na portálu  https://postudium.cz, v kapitole klinická osteologie.

Nyní přikládám alespoň záznam ze závěrečné panelové diskuse a budu velmi rád, pokud se do přípravy společných odborných dokumentů či diskuse o společných problémech zapojíte – zřídili jsme mailovou adresu (v závěru  diskuse je uvedena), na kterou můžete kdykoli napsat.

 S díky všem, kteří se na přípravě Pracovního dne podíleli, s díky přednášejícím, účastníkům a všem, který není rozvoj oboru lhostejný,

 

prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc.

předseda výboru SMOS

Příloha : Informace  o vzniku  pracovní skupiny

Příloha: záznam z panelové diskuse

Naposledy změněno: pondělí, 13. července 2015, 11.27