První instalace systému řízení skladových zásob - RMS v České republice

První instalace systému řízení skladových zásob - RMS v České republice

autor Mgr. Kamila Rothbauerová, MBA -
Počet odpovědí: 0

Reklamní text

Pracoviště Klinických laboratoří Oblastní nemocnice Kladno, a.s. se stalo prvním pracovištěm v České republice, které pro kompletní řízení skladových zásob začalo používat softwarový nástroj - systém RMS (Reagent Management System). V kostce můžeme říci, že tento systém „automatizuje“ objednávky zboží, eliminuje tak manuální práci a přispívá k celkovému zefektivnění skladového hospodářství v laboratoři. Základní procesní schéma tohoto systému viz Obr. 1.
Jaké ale byly hlavní příčiny, které přiměly primáře oddělení MUDr. Michala Frajera k rozhodnutí pořídit a instalovat zařízení tohoto druhu? Lze hovořit hned o několika níže uvedených důvodech.
V současnosti je poměrně zásadní sílící potřeba přehledného, zpětně dokumentovaného a jasně definovaného toku diagnostik v laboratoři. Jak pro potřeby samotné laboratoře, tak ale i například pro potřeby auditu je to dosti významný aspekt. Další roli sehrává i finanční tlak na racionální přístup k objednávání zboží tak, aby nedocházelo ke zbytečné kumulaci zásob a zbytečnému zatížení cash-flow. Výhodou je rovněž fakt, že softwarový nástroj typu RMS disponuje řadou údajů a statistických dat, jinak relativně komplikovaně dostupných.
Pochopitelně až delší časové období dovolí plně rozvinout a naplno využít veškeré možnosti, které uvedený nástroj poskytuje, závěrem shrnuje MUDr. Michal Frajer.

RMS
Obr. 1. Základní procesní schéma systému RMS