Perorálně vstřebatelná forma LMWH

Perorálně vstřebatelná forma LMWH

autor MUDr. Jan Novotný, Ph.D. -
Počet odpovědí: 0

Nízkomolekulární hepariny (LMWH) patří k účinným antitrombotickým lékům s uspokojivou predikcí účinku jak v prevenci, tak i v léčbě trombotických komplikací, které představují významný problém téměř ve všech oborech medicíny, zejména v chirurgické, intenzivistické a interní oblasti. Vzhledem k již zmíněné uspokojivé predikci účinku není ve většině případů nutné laboratorní monitorování jejich hladiny. Mezi nevýhody patří zejména nutnost podávat je parenterálně, což je významné zvláště v indikacích dlouhodobějšího podávání LMWH (např. po ortopedických výkonech, v onkologii apod.).

V současné době je vyvíjena řada perorálně účinných antitrombotik na bázi přímé inhibice trombinu (např. dabigatran) nebo faktoru Xa (např.rivaroxaban). Mezi jejich hlavní nevýhody patří neexistence antidota a relativně malá zkušenost s dlouhodobým podáváním těchto léků. Jsou zde proto snahy o vývoj orálně dostupných léků v podobě různě upravených LMWH.

Park et al. vyvinuli nové antitrombotikum konjugací LMWH s deoxycholovou kyselinou (DOCA). Konjugát se vstřebával u laboratorních zvířat (myší, krys a opic) cca v 15%, lék byl eliminován převážně renální cestou, analogicky k LMWH. Minimální účinná anti- Xa aktivita byla detekována 20 hodin po perorálním podání preparátu.

Dále byla testována antitrombotická účinnost preparátu v krysím modelu redukce váhy trombu, indukovanému ligací v oblasti vena cava. Preparát vykázal cca 60% redukci váhy trombu, což bylo srovnatelné s účinkem s.c. podání LMWH v dávce 100 UI/kg. Preparát LMWH-DOCA byl podán v dávce 10 mg/kg per os.

Závěrem lze konstatovat, že paleta léků, užívaných v prevenci a léčbě trombotických komplikací se pravděpodobně rozšíří o orálně vstřebatelné LMWH,což může být přínosné i ve světle nově se rozvíjejících indikací podávání heparinů – např. u malignit, autoagresivních a revmatických chorob.

Literatura

Park JW, Jeon OCH, Kim SK et al. Pharmacokinetic evaluation of an oral tablet form of LMWH and deoxycholic acid conjugate as a novel oral anticoagulant. Tromb Haemost 2011, 105: 1060-1071

Jak citovat toto dílo? (údaje kurzívou doplňte sami)
MUDr. Jan Novotný, Ph.D.: Perorálně vstřebatelná forma LMWH. PO>STUDIUM [online] 26.7.2011, poslední aktualizace 26.7.2011 [cit. aktuální datum]. Dostupný z WWW: <URL adresa příslušné stránky>. ISSN 1803-8999