Inovovaný test firmy Abbott ke stanovení povrchového antigenu viru hepatitidy B (HBsAg)

Inovovaný test firmy Abbott ke stanovení povrchového antigenu viru hepatitidy B (HBsAg)

autor RNDr. Jan Trbušek, Ph.D. -
Počet odpovědí: 0
Firma Abbott Laboratories uvádí na trh inovovaný test ke kvalitativnímu stanovení povrchového antigenu viru hepatitidy B - ARCHITECT HBsAg Qualitative II; spolu s tímto testem přichází na trh i metoda ARCHITECT HBsAg Qualitative II Confirmatory. Kvalitativní stanovení HBsAg je nezbytné pro diagnostiku infekce HBV a ke screeningovému vyšetření vzorků krve a plazmy s cílem předejít přenosu viru hepatitidy B na příjemce krve a krevních derivátů.

Povrchový antigen viru hepatitidy B (HBsAg) je nejdůležitějším markerem k určení aktivní (akutní nebo chronické) infekce HBV. Jedná se o první detekovatelný virový antigenem, který se během infekce objevuje. Existuje ve třech strukturálních formách (SHBs, MHBs, LHBs - malá, střední a velká forma; viz Obr. 1), přičemž je syntetizován infikovanými jaterními buňkami v množství výrazně převyšujícím počet molekul nutných k vytvoření nových virových částic. Nadbytečný materiál HBsAg je proto uvolňován do krve v podobě malých sférických nebo tubulárních struktur (viz Obr. 1). Počet částic obsahujících HBsAg tak dosahuje sérových hodnot až 1013 částic na mL, což je množství, které je snadno stanovitelné imunoanalytickými testy.

Obr. 1. Schéma viru HBV a HBsAg částic
Povrchový antigen viru hepatitidy B se vyskytuje ve třech strukturálních formách, které se liší svojí molekulovou hmotností – SHBs, MHBs, LHBs (malá, střední a velká forma)
Obr. 1.

Nový test ARCHITECT HBsAg Qualitative II se vyznačuje zejména zvýšením analytické a sérokonverzní senzitivity (vylepšený konjugát), přičemž specificita je srovnatelná s původní metodou, a také zlepšenou detekcí HBsAg „escape“ mutant.

HBsAg „escape“ mutanty vznikají vlivem mutace příslušného DNA regionu kódujícího povrchový antigen viru HBV (HBsAg). V důsledku toho dojde ke změně struktury proteinu (jeho aminokyselinové sekvence) a pokud je takto postižená oblast zvolena jako epitop diagnostického testu, může dojít k produkci falešně negativního výsledku.
Od roku 1988, kdy byly tyto mutantní formy viru popsány poprvé, jich byla nalezena celá řada, a to včetně oblasti na povrchovém antigenu pozičně vymezené aa 122–124. Právě tuto oblast na molekule si zvolila firma Abbott jako epitop pro své testy (viz Obr. 2). Jedná se totiž o úsek, který podléhá mutagenezi mnohem méně než region aa 139–147 používaný jako epitop ostatními diagnostickými testy na trhu - zde se také vyskytuje vůbec nejčastější mutace, substituce na pozici 145 (Gly-145-Arg).
Nález mutanty na pozici 123 (Thr-123-Ala) vedl ke snaze firmy Abbott upravit svoje testy tak, aby se vedle ostatních mutant zlepšil záchyt také této formy. Výsledkem toho je test ARCHITECT HBsAg Qualitative II, který mutace v příslušném regionu na rozdíl od konkurenčních testů detekuje.

K inovaci testu přispěl významnou měrou Abbott Global Surveillance Program, tzv. pozorovací program trvalého monitoringu chování virů HBV a HIV firmy Abbott, který sleduje vznik nových mutantních forem uvedených virů a napomáhá tak přizpůsobování diagnostických testů ve snaze detekovat všechny dosud známé genetické varianty.

Obr. 2. Schéma úseku HBsAg s vyznačením vzniku „escape“ mutant
Úsek HBsAg (resp. sHBsAg) pozičně ohraničený aa 122–147, proti kterému jsou namířeny protilátky používané v dostupných HBsAg testech (označuje se také jako „a“ determinanta), s vyznačením známých mutací (substitucí nebo insercí); červeně je označen epitop používaný v testech firmy Abbott, zeleně epitop ostatních testů.
Obr. 2

Testy ARCHITECT HBsAg Qualitative II a ARCHITECT HBsAg Qualitative II Confirmatory jsou připraveny k dodání, přičemž v nejbližší době nahradí stávající produkty ARCHITECT HBsAg Qualitative a ARCHITECT HBsAg Qualitative Confirmatory. O změnách budou zákazníci firmy Abbott informováni také prostřednictvím dopisu.
Jak citovat toto dílo? (údaje kurzívou doplňte sami)
RNDr. Jan Trbušek, Ph.D.: Inovovaný test firmy Abbott ke stanovení povrchového antigenu viru hepatitidy B (HBsAg). PO>STUDIUM [online] 19.7.2011, poslední aktualizace 19.7.2011 [cit. aktuální datum]. Dostupný z WWW: <URL adresa příslušné stránky>. ISSN 1803-8999