Diagnostika kongenitální toxoplasmózay: IgM kontra Western blot

Diagnostika kongenitální toxoplasmózay: IgM kontra Western blot

autor RNDr. Petr Kodym, CSc. -
Počet odpovědí: 0

Rozpoznat, jestli novorozenec je nebo není infikován Toxoplasma gondii, není vůbec snadné. Samotná sérologická positivita nic neznamená, protože protilátky třídy IgG se přenášejí z matky na plod a podezření na kongenitální toxoplasmózu bývá vyřčeno zpravidla u potomků matek, které mají poměrně vysoké hladiny antitoxoplasmických protilátek. Za hlavní marker vrozené toxoplasmózy bývají považovány protilátky třídy IgM (případně i IgA), které přes placentu neprocházejí. Vlastní produkci IgG (v důsledku toxoplasmové infekce) lze prokázat pomocí komparativního Western blotu, který porovnává reaktivitu na jednotlivých antigenních determinantách matky a dítěte. Jestliže se na profilu dítěte objeví protilátky proti antigenní determinantě, proti které sérum matky nereaguje, znamená to, že protilátky nemohou být přenesené; výsledek potom svědčí pro infekci dítěte. Problémem je, že imunitní systém dítěte prochází před narozením vývinem a zráním, které může být u některého jedince rychlejší a u jiného pomalejší. Důležitým faktorem je i čas – jak dlouho před narozením k případné infekci došlo. Výsledky vyšetření proto mohou být málo výrazné, hladiny protilátek nízké a jejich přetrvávání v séru krátké. O tom jsme se mohli v NRL pro toxoplasmózu přesvědčit u dvou klinicky potvrzených případů kongenitální toxoplasmózy.


U prvního z nich, děvčátka narozeného v prosinci 2010, mělo při prvním vyšetření vysoký titr KFR (1:1024), nevysokou hladinu IgG a hraniční aviditu IgG. Ani na komparativním Western blotu nebylo zaznamenáno nic, co by svědčilo pro vlastní produkci protilátek. V likvoru byly prokázány antitoxoplasmické IgG. 7 týdnů poté však byly sérologické výsledky jiné: Titr KFR výrazně poklesl, avšak ve Western blotu byla na 9 antigenních determinantách dítěte zjištěna reaktivita, která nebyla na profilu matky patrná. Antitoxoplasmické IgM, IgA ani IgE nebylo prokázáno, avidita IgG je vysoká. Analogické byly i výsledky vyšetření na konci dubna, úplně aktuální výsledky budeme mít příští týden. Uvidíme, jestli se IgM přeci jen nezačne tvořit, vsadil bych se, že už asi ne.

Kazuistika 1.: Přehled serologických výsledků.


9.12.2010

20. 1.2011

28.4.2011

KFR

1:1024

1:512

1:128

S-Ig G (index positivity)

3,8

7,6

8

S-Ig M/S-IgA

neg/neg

neg/neg

neg/neg

S-avidita IgG

0,24

0,43

0,52

Komparativní Western blot IgG

Shoda matka/dítě

9x rozdíl

8x rozdíl

CSF-antiToxo

KFR 1:4, IgG 1,4


Druhý případ – chlapec narozený v únoru 2011 - byl už při prvním vyšetření jasnější: titr KFR 1:256, IgM i IgA byly positivní při ředění séra 1:20, IgA při základním ředění 1:100 vyšlo hraniční, komparativní Western blot ukazoval rozdíly na 3 antigenních determinantách. Positivita IgA byla zjištěna i v likvoru. Jenže měsíc poté bylo IgM i IgA negativní. Ještě 2 měsíce po narození přetrvávala nízká avidita IgG. Při dosud posledním – květnovém – vyšetření titr KFR výrazně poklesl, avidita IgG byla již vysoká, IgM i IgA stále negativní, ale určité rozdíly na komparativním Western blotu, byť i méně výrazné, stále přetrvávaly.

Jako možné vysvětlení se naskýtá, že v obou případech došlo k infekci spíše v počáteční fázi těhotenství a produkce IgM a IgA se odbyla v prvním případě zcela a ve druhém zčásti ještě před narozením dítěte, to je však čirá spekulace. Jisté je, že nepřítomnost antitoxoplasmických IgM/IgA kongenitální toxoplasmózu nevylučuje a že je u novorozenců potřeba provést i komparativní Western blot.

Obrázek 1. Ukazuje odlišný profil matky (vlevo) a dítěte (vpravo) v komparativním Western blotu: děvčátko narozené v prosinci 2010, odběr z konce dubna 2011. Obrázek 2. Takto vypadá shodný profil IgG matky a dítěte – protilátky jsou přenesené.
Western blot - rozdílný
Western blot - shoda
Jak citovat toto dílo? (údaje kurzívou doplňte sami)
RNDr. Petr Kodym, CSc.: Diagnostika kongenitální toxoplasmózay: IgM kontra Western blot. PO>STUDIUM [online] 31.5.2011, poslední aktualizace 31.5.2011 [cit. aktuální datum]. Dostupný z WWW: <URL adresa příslušné stránky>. ISSN 1803-8999