Cirkulující nádorové buňky (CTC)

Největší diagnostický potenciál má analýza samotných nádorových buněk. Tak je tomu u leukemických onemocnění, kdy se leukemické buňky nacházejí přímo v periferní krvi. U solidních nádorů se nádorové buňky mohou do krevní cirkulace dostávat cestou lymfogenního nebo hematogenního metastazování.

U pacientů se solidními nádory epiteliálního původu jak s lokalizovanými nádory, tak s metastatickým postižením, se v periferní krvi mohou nacházet cirkulující buňky nádorové buňky. K určení, zda se jedná o cirkulací nádorovou buňku, je nutný průkaz přítomnosti vybraných nádorových markerů (výběr souvisí s typem nádoru), ale kromě toho je nezbytné ověřit i morfologii buňky. Vzhledem k této poměrně složité metodice, a protože se nepotvrdil předpoklad, že počet CTC je ve vztahu k prognóze nádorového onemocnění, není stanovení cirkulujících buněk používáno v rutinní praxi a je předmětem výzkumu.

Sentinelová uzlina z operačního materiálu podává informaci o infiltraci regionálních lymfatických uzlin nádorovými buňkami, a je využívána pro rozhodnutí o radikálnosti chirurgického zákroku. V minulosti se vyšetření sentinelové uzliny provádělo především u nádorů prsu a ovarií, v současné době se provádí prakticky u všech nádorů.