Tkáňové nádorové markery

EGFR (receptor epidermálního růstového faktoru)

EGFR (receptor epidermálního růstového faktoru) je tyrosinkinázový receptor (označovaný též HER-1). Zvýšená exprese tohoto receptoru byla prokázána u většiny pacientů s metastazujícím karcinomem kolorekta. Je intenzivně studován jako prognostický marker pro karcinom kolorekta, plic a prsu. EGFR též slouží jako cíl pro biologickou léčbu metastazujícího karcinomu kolorekta pomocí inhibitorů EGFR (cetuximab): vazba cetuximabu na EGFR blokuje nitrobuněčnou signalizaci EGFR a vede na buněčné úrovni k inhibici tvorby metastáz.

Zjistilo se, že u anti-EGFR protilátek hraje zásadní roli mutace genu K-ras, proto se nověji vyšetřuje tato mutace jako prediktivní marker. Zároveň je K-ras status nezávislým prognostickým faktorem asociovaným s mediánem přežití a dobou do progrese.

Tumor supresorový gen p53 je je klíčovým regulačním faktorem, který monitoruje poškození DNA. Inaktivace p53 bývá jedním z prvních kroků, který vede k maligní transformaci při vývoji řady nádorových onemocnění. Mutace genu p53 může být užitečným prognostickým markerem u pacientek s karcinomem prsu bez uzlinových metastáz (jeho overexprese je spojena s horší prognozou karcinomu prsu), avšak zatím není rutinně klinicky využíván.