Onkofetální antigeny

CEA (karcioembryonální antigen)

CEA (karcioembryonální antigen) je glykoprotein, který se pravděpodobně účastní procesu buněčné adheze. U plodu je produkován v gastrointestinálním traktu. V dospělém věku je syntetizován v minimálním množství epiteliálními buňkami střevní sliznice, žaludku a bronchů.  U maligních onemocnění se CEA se nachází především ve tkáni nádorů karcinomů tlustého střeva a konečníku, u nádorů žaludku, pankreatu, jícnu a žlučových cest. Dále se vyskytuje u karcunomů plic (především adenokarcinomů), karcinomů mléčné žlázy a karcinomů ženským pohlavních orgánů. Karcinom močového měchýře, ledvin, diferencovaný karcinom prostaty a testikulární teratomy patří rovněž k nádorům pozitivním na CEA.

Sérový CEA patří k základním markerům studovaným u různých nádorových lokalizací. Má význam především při stagingu a monitorování onemocnění gastrointestinálního traktu, a to u kolorektálních karcinomů, dále u karcinomů plic, prsu, močového měchýře a dalších malignit.

Falešně pozitivní výsledky se vyskytují u těchto benigních chorob: jaterní cirhózy a onemocnění jater obecně, Crohnovy choroby, střevních polypů, onemocnění plic, ledvin, žlučníku a žlučových cest a pankreatitidy, a také u kuřáků.

Tabulka 13. Referenční hodnoty CEA v séru

 

CEA (µg/L)

Normální hodnoty

0-3

Hraniční hodnoty

3-5

Patologické hodnoty

> 5

 

Tabulka 14. CEA a jeho klinické využití

Fáze klinického rozhodování

Využití

Screening

ne

Diagnostika

ne

Diferenciální diagnostika

Nemalobuněčný karcinom plic

Monitorace onemocnění

Karcinomy kolorekta

Karcinomy prsu

Nemalobuněčný karcinom plic

Karcinom  štítné žlázy

Monitorace léčby

Kontrola po operaci kolorektálního a plicního karcinomu

Kontrola paliativní terapie karcinomu kolorekta