Indikace vyšetření nádorových markerů

Frekvence vyšetření

Jednorázové vyšetření má jen velmi omezený význam. Základem využití nádorových markerů v praxi je dynamické sledování. Úvodní hodnotou by měla být hodnota před léčbou – tj předoperační hodnota nebo hodnota před zahájením onkologické léčby .

Vyšetření předoperační hodnoty má dvojí význam. Jak naše dlouhodobé zkušenosti ukazují, pokud je nádorový marker zvýšen předoperačně, bude zvýšen i při progresi, a to v 88 – 95 %, naproti tomu tam, kde předoperační hodnoty byly v normě, dojde při progresi k vzestupu jen v 30 %. Předoperační vyšetření vhodně voleného nádorového markeru umožňuje do jisté míry individualizovat dispenzární péči. Při předoperační pozitivitě markeru se na něj můžeme spolehnout i při follow up, při negativitě by měl být dán důraz především na klinické sledování nemocného, eventuelně na zobrazovací techniky. Kromě toho, absolutní výše sérové hladiny nádorového markeru v určitých případech souvisí s prognózou nemocného.

 Při folow up onemocnění provádíme vyšetření nádorových markerů nejčastěji jedenkrát za 3 – 4 měsíce v prvních třech letech po vzniku nádorového onemocnění, později stačí dvakrát do roka. Frekvence však závisí i na vývoji onemocnění. Při progresi nádoru je samozřejmě nutné frekvenci vyšetření zvýšit na jedenkrát za měsíc nebo jedenkrát za dva měsíce.