Laboratorní stanovení nádorových markerů

Stanovení biochemických markerů je relativně jednoduché, markery se stanovují v tělních tekutinách. Provádí se ve specializované laboratoři s použitím imunoanalytických metod.

Předpokladem správné interpretace výsledku v laboratoři je respektování podmínek preanalytiky, analytiky a samozřejmě existující interní a externí kontroly kvality.

Na rozdíl od enzymů, hormonů a dalších analytů jsou nádorové markery relativně odolné zevním vlivům. Hemolýza zvyšuje významnou měrou pouze sérovou hladinu NSE, což je způsobeno jeho vysokou hladinou v erytrocytech. Z analytického hlediska není třeba odběr krve nalačno, pro standardizaci výsledků je doporučeno provádět odběr vždy v ranních hodinách.

Nádorové markery podléhají relativně minimální denní variabilitě, výjimkou jsou cytokeratiny a thymidinkináza, kde se denní variabilita podle našich zkušeností pohybuje mezi 10 – 25 %. Biologická variabilita je různá a pohybuje se od 5 – 70 %, extrémně vysokou biologickou variabilitu (až 300 %) má podle některých autorů CA72 – 4.

Při monitoraci onemocnění je důležité stanovovat nádorové markery jednou metodikou v jedné laboratoři.

Negativní výsledek stanovení ještě neznamená, že nádorové onemocnění není přítomno.

Pro kvalitní klinické zhodnocení je nutná úzká spolupráce laboratoře a klinického pracoviště.