INZERÁT: Biochemický rozbor vlasů
Je analýza vlasů přínosná a obecně použitelná?

Obr.

Jak se tedy po probrání přínosů, ale i metodických problémů analýzy vlasů postavit  k úvodní otázce, tj. zda mají skutečně pravdu v poslední době se hojně vyskytující internetové inzeráty (viz slide), které celou problematiku prezentují jako zcela bezproblémovou záležitost, která umožňuje udělat u každého člověka jednoduché doporučení co má dělat či změnit aby si vylepšil zdraví.

Nedílnou součástí každé takové inzerce je samozřejmě údaj o tom kolik či lépe kolikrát a jakým způsobem se musí zaplatit.

Pozn.: Laboratoře v USA si za analýzu vlasů účtují od 30 do 69 dolarů za vzorek, čili cenu uvedenou v zde citovaném inzerátu lze prezentovat jako „světovou“..

Obr.

Jak celé sdělení shrnout? Na jedné straně uvedené úspěšné aplikace, na druhé straně diskutované problémy doprovázející analýzu vlasů.

Je tedy analýza vlasů prospěšná a bez problémů obecně použitelná?

Na základě vlastních zkušeností i dle údajů v literatuře bych problematiku rozdělil na dvě části:

Analýza vlasů je vesměs přínosná u případů s vysokou expozicí toxických prvků (příklady Pb, Cd, Hg) a pak u některých pacientů s již velmi závažnými chorobami (příklad Fe)

Inzerované plošné využití u jedinců z běžné populace je ale stále více než problematické. Důvodů je celá řada:

-Jsou příliš velké interindividuální rozdíly způsobené mnoha a mnoha faktory. Je problém určení normálních koncentrací a tím správné interpretace.

- Zatím často není dostatečná analytická standardizace.

 Zatím jsou jen velmi omezené vědecké informace o souvislostech konc. Ve vlasech a vlivu na cílový orgán či zdravotní stav.