Několik dalších příkladů aplikace využití analýzy vlasů.
Snímek plic před a po objevení kapiček rtuti

Obr.

Dále již jen heslovitě několik dalších příkladů využití analýzy vlasů:

1) Při analýze asi 100 vzorků vlasů dětí jsme narazili na 3 vysoké výsledky Cd. Nejdříve jsem se domníval, že došlo třeba ke kontaminaci, ale pak jsem zjistil, že se jedná o tři děti z jedné rodiny. Spojil jsem se s rodinou a snažil se zjistit kde se Cd vzalo. Rodina nejdřív reagovala tak, že je to vyloučené, že patří mezi lidi se zvýšenou péčí o zdraví a že si většinu zeleniny a ovoce vypěstují na vlastní zahradě daleko od silnice. Pak jsem ale vypátral, že tam nechali navézt asi 20 nákladních aut kalů z městské čistírny v Plzni. Je známo, že čistírenské kaly obsahují hodně Cd. „Nerezová“ mrkev.

2) Na klinice pracovního lékařství vyšetřovali muže u kterého rentgenologové vznesli hypotézu, že má v plicích velké množství kapiček rtuti (viz další slide).

Skutečně jsem nalezli zvýšenou hladinu Hg nejen v moči,ale i ve vlasech. Zatím se pátrá, jak se mohla rtuť do plic dostat. Hypotéza injekce rtuti .

3) Z dětské kliniky se na nás obrátili s podezřením, že mají asi 10 letou dívku exponovanou olovu. Skutečně jsme nalezli zvýšené množství Pb ve vlasech. Pro jistotu jsme vyšetřili celou rodinu a byli exponováni všichni. U matky, která měla dlouhé vlasy a proto jsme mohli realizovat stanovení zahrnující až 3 roky zpětně, jsme nalezli roční periodu zvýšeného obsahu Pb ve vlasech? Hypotéza, že si jednou za rok udělají něco atypického nebo v atypickém nádobí a tím se exponují zatím není potvrzena ani vyvrácena.

Obr.

Tento slide je uveden jen jako zpestření