Závislost nalezené koncentrace na délce a pozici analyzované části vlasů
Ni ve vlasech a nehtech dobrovolníka po týdenní expozici při výroby NiSO4

Obr.

Na slidu je schematicky zachycen možný časový průběh koncentrace ve vlasech (žlutá čára). Peak může být způsoben např. nějakým potravním doplňkem nebo třeba jen letním obdobím se zvýšenou konzumací ovoce a zeleniny.

Při volbě různě dlouhých částí vlasu jsou výsledky velmi rozdílné.

Určovat nějaké jednoduché univerzální normály pro koncentraci ve vlasech se z tohoto pohledu zdá velmi obtížné.

Obr.

Ale abych jen stále nemluvil o problémech a úskalích analýzy vlasů. Nyní bych již proto rád uvedl několik pozitivních příkladů využití analýzy vlasů z naší praxe.

 

První příklad je z monitorování expozice toxickým sloučeninám niklu:

Sledovali jsme pracovníky z výroby sloučenin niklu. Mimo stanovení v moči a krvi jsme analyzovali i obsah Ni ve vlasech a v nehtech.

Podařilo se nám do sledování zapojit jako dobrovolníka studenta, který na pracovišti realizoval týdenní praxi.

Po týdnu stráveném  ve výrobě síranu nikelnatého odevzdával dobrovolník  v 1-2 týdenních intervalech vzorky vlasů a zhruba v měsíčních intervalech vzorky nehtů.

Na grafu je patrné maximum ve vlasech asi 1 měsíc po expozici (udává se, že vlasy rostou asi 1 cm/měsíc) a v nehtech asi 4 měsíce po expozici (nehty za tu dobu dorostly tak, že „exponovaná“ část se dostala do „odebíratelné“ pozice.

Obecný závěr z tohoto „experimentu“ by se dal formulovat tak, že analýza vlasů je vhodná pro monitorování doby řádově měsíc před odběrem a delší.