Tlaková mikrovlnná mineralizace vlasů (Milestone)
Analýza zmineralizovaných vlasů

Obr.

V tabulce jsou uvedeny základní kroky postupu při tlakové mikrovlnné mineralizaci pomocí mineralizátoru ETHOS fi Milestone, který dlouhodobě používáme v naší laboratoři.

Obr.

Po vstupních operacích, tj. po mytí a mineralizaci následuje vlastní analýza.

Většinou se používají analyzátory AAS nebo ICP.  Použití ICP „svádí“ k velmi širokému spektru prvků. Je ovšem důležité dát pozor na „mez stanovitelnosti“, tj. neuvádět  kvantitativně výsledky u prvků, kde je nalezená koncentrace hluboko nejen pod mez stanovitelnosti, ale často i pod mez detekce.

Špatným způsobem provedená, neověřená analýza může samozřejmě také podstatným způsobem ovlivnit výsledek. Je proto třeba, aby metoda byla validovaná a potom standardizovaná, tj. prováděná stále stejně.

Validace metody zahrnuje jednak prověření a určení základních analytických vlastností metody (přesnost, správnost, mez detekce,…), jednak určení referenčního intervalu čili normálních hodnot. A tím definování interpretace výsledku.

Přesnost se prověří opakováním analýzy homogenního vzorku a to jednak za podmínek opakovatelnosti, jednak za podmínek reprodukovatelnosti.

Správnost se nechá prověřit mezilaboratorní kontrolou (bohužel pro vlasy zatím téměř nedostupnou), nebo analýzou některého z dostupných referenčních materiálů (my např. používáme referenční materiál No. 397 Community Bureau of Referenvce : Human hair.

Viz další slide