Některé z problémů spojených s analýzou vlasů
Lze omezit vliv vlasové kosmetiky a péče o vlasy?

Obr.

-1 -Především u žen se často vyskytuje používání různých přípravků vlasové kosmetiky (barvy, šampony, kondicionéry, laky, aj.) které mohou podstatnou mírou změnit obsah stopových prvků ve vlasech. Např. modrý odstín vlasů se dosahuje kobaltem, zelený mědí, apod.

-Obsah prvků ve vlasech mohou ovlivnit i mechanické operace péče o vlasy (natáčení a ondulování při vysoké teplotě, apod.)

- 2-Vždy je potenciálně možná vnější kontaminace vlasů např. nasedáním vzdušného prachu ať již z pracovního, tak z životního prostředí. 

-3- Vlasy je nutné převést do roztoku (zmineralizovat). Při tom na jedné straně hrozí ztráta prvků např. vytěkáním při vyšší mineralizační teplotě, na druhé straně je riziko kontaminace vlasů prvky z použitých mineralizačních chemikálií.

-4- Určité problémy způsobuje zatím nedostatečná analytická standardizace a validace analýzy vlasů

Jak lze uvedené problémy minimalizovat?

Obr.

Vlasová kosmetika a péče o vlasy může podstatným způsobem ovlivnit hladiny jednotlivých prvků ve vlasech.

Např.:

- vlasové šampony obsahují selen ve formě sulfidů

- vlasové barvy obsahují olovo, kobalt, měď aj.

Doporučuje se proto brát k analýze pouze vlasy, které nebyly před odběrem pod vlivem vlasové kosmetiky a péče o vlasy, tj. nebyly barvené, bělené, ondulované, lakované apod.

V praxi je to ovšem jen těžko realizovatelný požadavek. Zkuste přimět nějakou ženu k tomu, aby si nechala vlasy dlouhou dobu bez jakékoliv péče.

Trochu se nechá vliv vlasové kosmetiky omezit tím, že se k analýze bere jen např. 1 cm od hlavy, tj. nová část vlasu, která nebyla zasažena např. barvením které proběhlo před měsícem.

Ztrácí se tak ale podstatná výhoda analýzy vlasů, tj. možnost pokrýt retrospektivně dlouhé období do minulosti.