Osnova témat

  • Osteoporóza - léčba

    Tyto stránky jsou určeny výhradně pro odborné pracovníky ve zdravotnictví ve smyslu zákona č.40/1995 Sb o regulaci reklamy v platném znění

    Kurz je určen zejména pro lékaře všech oborů, analytiky v klinických laboratořích i NLZP pracovníky (všeobecné sestry, zdravotní laboranty, porodní asistenty).

  • Autor: MUDr. Jana Čepová, Ph.D. MBA 


    Dnešní stav léčby a prevence osteoporózy je podmíněn novými poznatky o patofyziologii osteoporózy, o aktuálních diagnostických i laboratorních možnostech, o lécích, které ovlivňují tvorbu a metabolický kostní obrat a pravděpodobně i strukturu kosti.
    V praxi se často setkáváme s deficiencí vitaminů. Vitaminy D a K nejsou výjimkou. Velmi častá je porucha metabolismu kostí, která vzniká komplexně mimo jiné i z nedostatku vitaminu D a K u pacientů.
    Odhaduje se, že jen asi 30-70 % vitaminu K přijatého potravou je absorbováno ve střevě. Podle některých studii je 40-50 % denní potřeby vitaminu K kryto potravou a zbytek je produkován intestinální mikroflórou.
    Vitamin K je nepostradatelný pro tvorbu koagulačních faktorů. Dále vitamin K ovlivňuje proteiny C a S, které jsou přirozenými inhibitory koagulace. Nedostatek těchto faktorů vede k vyššímu riziku vzniku trombóz. Ve střevě se vitamin K podílí na přeměně glukózy na glykogen.
    Vitamin K se také účastní tvorby nové kostní hmoty a její údržby díky svému podílu na
    metabolismu osteokalcinu. Umožňuje konverzi glutamátu vázaného v proteinu na
    karboxyglutamát, který je důležitý pro funkci některých tkání. Jedním z těchto důležitých
    proteinů je i kostní protein osteokalcin, který usnadňuje vazbu vápníku v kostní
    hydroxyapatitiové matrix. Tímto způsobem se vitamin K podílí na vývoji zráni a udržování
    kvality kostní tkáně a na pozitivní vliv při léčbě osteoporózy.

    Klíčová slova: bakterie, fermentace, mineralizace, osteokalcin, sója, natto