Osnova témat

  • Osteoporóza - léčba

    Tyto stránky jsou určeny výhradně pro odborné pracovníky ve zdravotnictví ve smyslu zákona č.40/1995 Sb o regulaci reklamy v platném znění

    Kurz je určen zejména pro lékaře všech oborů, analytiky v klinických laboratořích i NLZP pracovníky (všeobecné sestry, zdravotní laboranty, porodní asistenty).

  • Autor: MUDr. Jana Brunová

    Orgánová transplantace (Tx) je v současné době již standardní léčbou chronického renálního selhání u diabetických pacientů. Léčba osteoporózy a osteopenie se stává častým klinickým problémem vzhledem ke zlepšenému přežívání těchto pacientů i transplantovaných štěpů. Na jejím výskytu se podílejí poruchy kostního metabolismu a pokles kostní hmoty již v předtransplantačním období, které často nejsou diagnostikovány ani léčeny. Za hlavní posttransplantační nepříznivé rizikové faktory spojené s další ztrátou kostní hmoty jsou pokládány hlavně velké dávky kortikoidů v časném postransplantačním období a druh imunosupresivní léčby. V pozdějším období pak pokles funkce štěpu ledviny a přetrvávající hyperparathyreóza. V léčbě se uplatňují hlavně bisfosfonáty, ale u některých pacientů není tato léčba možná pro zhoršenou renální funkci a trvale vyšší hodnoty kreatininu. Možným lékem volby je v těchto případech Denosumab.
    Klíčová slova: BMD, PTH, kreatinin, transplantace ledvin, kortikoidy, DEXA